INRIKES. Ishockeyklubben Frölunda HC meddelade under gårdagen att man kommer att plocka bort indianen som klubbmärke. Detta eftersom avbildningen av indianen anses vara ”rasistisk”. 

Frölundaspelare med den klassiska indianen på tröjan. Foto: Benj05 (CC BY-SA 4.0)

Ishockeyklubben Frölunda HC meddelade under torsdagen att man kommer att ta bort indianen som klubbmärke. Klubben har tidigare anklagats för att klubbmärket skulle vara rasistiskt, och i spåren av Black Lives Matters framfart den senaste tiden väljer klubben att ta bort sin logga.

Hockeyklubbens styrelse berättar att man kommer ”se över sitt varumärke inför framtiden” och inför säsongen 2021/2022 byter man alltså logga. Frölunda har haft sin nuvarande logga sedan 1995 och har genom åren blivit ett starkt varumärke.

Styrelsen kommenterade beslutet på klubbens hemsida, där man bland annat presenterar det som ”en investering i framtiden”.

Styrelsens beslut grundar sig i den konsekvensanalys om föreningens namn och logotyp som organisationen arbetat fram och presenterat. Att byta logotyp blir ingen lätt process och inget föreningen heller tar lätt på. Styrkan i det kommande förändringsarbetet är att föreningens varumärke, värdegrund och själ inte vilar i en symbol

Frölunda HC är så mycket mer och större än så och det skall föreningen använda sig av i processen. Tillsammans med supportrar och partners kommer föreningen att hitta rätt väg framåt. Styrelsen inser att det här beskedet väcker känslor, men vilar samtidigt tryggt i att beslutet är en investering i framtiden – kom ihåg att Frölunda HC haft fyra klubbmärken sedan föreningen bildades 1944.


  • Publicerad:
    2020-09-18 15:40