BROTT. Under en studentkryssning på färjan Silja Galaxy blev en kvinna utsatt för en grov gruppvåldtäkt varpå fyra unga män från Västerås åtalades. Männen friades i juni och samtliga får nu skadestånd för att ha suttit frihetsberövade.

Fyra unga män åtalades i juni vid Stockholms tingsrätt för en grov våldtäkt som ska ha skett på färjan Silja Galaxy under en studentkryssning i slutet av mars. Själva påstår de att kvinnan i fråga samtyckte till sex med dem alla. Domstolen gick på männens version och den 3 juni i år blev männen släppta på fri fot och frikändes helt den 17 juni.

Efter frikännandet ansökte männen om skadestånd från justitiekanslern med anledning till att de suttit frihetsberövade i drygt två månader, men också för att händelsen fick stor uppmärksamhet i medier.

Två av männen yrkade på 200 000 kronor i skadestånd och nu står det klart att de får 80 000 kronor var. De andra två ansökte om ett mindre belopp och en får 75 000 kronor och den andra som satt frihetsberövad ett dygn får 6 000 kronor.

Källa:
Frihetsberövades efter misstänkt färjevåldtäkt – får skadestånd
Misstänkta för våldtäkt på kryssningsfärja frias


  • Publicerad:
    2016-10-07 18:20