MÄNNISKOHANDEL Merparten av Österrikes 5700 minderåriga asylsökande migranter förra året har nu försvunnit utan spår. NGO:n Asylum Coordination frågar:”Vart har alla dessa barn tagit vägen?

Nästan 4 500 ”minderåriga migranter” som ansökte om asyl i Österrike förra året har enligt officiell statistik försvunnit – ett faktum som orsakat en diskussion om människohandelns omfattning i ett land utsatt för massinvandring.

Siffror från det österrikiska inrikesministeriet avslöjar att de flesta av de 5 770 förment minderåriga migranter, som sökte asyl i Österrike förra året – 4 489 individer – nu är borta.

Siffrorna blev kända efter en fråga till regeringen ställd av Stephanie Krisper, parlamentsledamot för partiet NEOS.

Av de 5 770 minderåriga migranterna sägs majoriteten, 3 401, vara afghanska medborgare, följt av 1 345 syrier och ett mindre antal från Somalia, Pakistan, Egypten och Bangladesh, rapporterar den österrikiska tidningen Der Standard.

Varken människohandel eller ”Schengenflytt” kartläggs

Lisa Wolfsegger från NGO:n Asylum Coordination kommenterar statistiken på följande sätt:

”Föreställ dig att på ett år försvann omkring 180 skolklasser helt enkelt spårlöst. Var har alla dessa barn tagit vägen?”

Medan Wolfsegger påminner om att många av de minderåriga migranterna helt enkelt kan ha utnyttjat EU:s Schengenregelverk, som stipulerar öppna gränser, för att inkognito ta sig till annat europeiskt land, så påpekar hon att ”vissa kan ha fallit offer för människohandlare”.

Minderåriga asylsökandes försvinnanden utreds enligt uppgifter inte av österrikiska myndigheter – eftersom ”ingen myndighet har vårdnaden om dem”.

Österrikiska förbundsstater åtar sig nämligen vårdnadsansvaret först efter att de minderåriga har ”överförts till deras vård”.

Endast staden Wien gör ett undantag för minderåriga asylsökande i asylprocessen – om barnen påstås vara under 14 år.

Statistiken presenteras samtidigt som en våg av miljontals ukrainska flyktingar sköljer in över Europa, en våg som uppges huvudsakligen bestå av kvinnor med barn samt ensamkommande barn.

Förra månaden uttryckte EU-kommissionären för inrikes frågor Ylva Johansson oro över att ukrainska flyktingbarn skulle kunna bli måltavlor för människohandlare, och sa ”Det finns en enorm risk för handel med utsatta barn.” Johansson noterade i sammanhanget att ensamkommande barn, bland vilka ett okänt antal har fötts av surrogatmödrar i Ukraina, kan utnyttjas eller föras bort.

Samtidigt undvek EU-kommissionären vad som har kallats ”elefanten i rummet” när det gäller ”minderåriga migranter”: Hur gamla är de i själva verket?