ÅSIKTSREPRESSION I en orwelliansk rättegång döms finska nationalsocialister till dagsböter för deras politiska verksamhet. Männen var aktiva nationalsocialister i en laglig organisation men straffas ändå för verksamheten.

Helsingfors tinsgrätt förkunnade igår på fredagen den 30 december sin dom mot fyra män som befanns skyldiga till att ha ”utövat olaglig föreningsverksamhet”. Enligt tingsrätten har männen i sina roller som aktivister i Kohti vapautta (Mot friheten) fortsatt med Nordiska motståndsrörelsens aktiviteter under den andra organisationens regi.

2020 förbjöds Nordiska motståndsrörelsen i Finland med motiveringen att organisationen ”bryter mot god sed”.

I domen utvecklar tingsrätten sitt resonemang vidare.

Tingsrätten ser att Kohti vapautta-rörelsens verksamhet de facto har varit en fortsättning på förbjudna Nordiska motståndsrörelsens verksamhet.

Båda har spridit nationalsocialistisk samt jude- och främlingsfientlig ideologi och använt liknande attribut.

Hufvudstadsbladet

Straffet: dagsböter

Trots att Kohti vapautta grundades redan 2016 hävdar tingsrätten att organisationens verksamhet inleddes ”på allvar” 2019, efter att förbudet mot Nordiska motståndsrörelsen trätt i kraft.

De fyra männen döms enligt regimstyrda Svenska Yle också för flera fall av hets mot folkgrupp.

Straffet för politisk verksamhet för de fyra männen blev mellan 60 och 70 dagsböter. Summan på dagsböterna de åläggs att betala är minst 560 euro och som mest 1380 euro.

Judarna alltjämt i fokus

Istället för att fokusera på inskränkningen i rätten till politisk opinionsbildning väljer finsk regimmedia att belysa en påstådd attack på en synagoga i Åbo som ska ha ägt rum 2020.

En 30-årig man ska enligt tingsrätten ha klottat röd färd på synagogans väggar och hängt upp en skylt med budskapet ”mot sionism” på porten till synagogan.

Mannen döms för hets mot folkgrupp, grov skadegörelse och skjutvapenbrott. Straffet för dessa punkter blev 1 år och 3 månaders villkorligt fängelse. Han ska även ersätta den judiska församlingen med 30 000 euro och försäkringsbolaget med 40 000 euro då skadorna på synagogan uppskattas ha kostat runt 70 000 euro att åtgärda.