UTRIKES. Sonen till Libyens förre ledare Muammar Gaddafi kommer att ställa upp i landets kommande presidentval, och han tros kunna återförena det libyska folket.

Sonen till den mördade libyske ledaren Muammar Gaddafi har låtit meddela att han kommer ställa upp i landets kommande presidentval. Saif Al-Islam Gaddafi har sedan mordet på sin far hållit sig i skymundan och inte gjort mycket väsen av sig varken inom eller utanför Libyen. Trotts detta erhåller Al-Islam ett stort stöd bland vanligt folk i Libyen som vill se ett slut på bristningarna i samhället som orsakades av NATO-ländernas vansinnesattack mot Libyen år 2011.

När presidentvalen kommer att hållas är fortfarande mycket osäkert. Detta då landet under de senaste sju åren varit i ett krigstillstånd och på grund av att de olika elementen som söker makten inte kan enas om vad landets lagar säger om när val ska hållas.

Al-Islam är efterlyst av den internationella rätten (ICC) misstänkt för krigsbrott där han påstås ha motarbetat personer som varit kritiska till hans far under oroligheterna i Libyen. Al-Islam var också dömd till döden av landets tillfälliga regering som har FN:s stöd. Han spenderade totalt två år som fånge i staden Zintan. Han gavs dock amnesti av ett av de två maktbaserna i landet och släpptes fri.

Att Al-Islam ställer upp i valen ses av många som mycket positivt, speciellt då han har ett stort stöd bland vanligt folk. Hans advokat Khaled Al-Ghwail sade nyligen i en intervju att även många bland de som stötte kuppen mot Gaddafi nu stödjer Al-Islam.

– Saif Al-Islam har ett stort stöd bland folket. De är vanligt folk. Även sådana som under den arabiska våren stötte kuppen get sitt stöd åt hans vision, sade Al-Ghwail och fortsatte:

– Safi Al-Islam är kapabel till att återförena det libyska folket kring sig på basen av internationella intressen och de beslut som det libyska folket dem själva vill ta. Hans vision är ett reformpaket som skulle föra Libyen in i en fredlig period.

Om allt går enligt tidigare avtal mellan de stridande parterna i landet ska val hållas under år 2018. Något som parterna kommit överens om under FN-samtal gällande landets framtid.

Källa:
Gaddafi’s elusive son can unite Libyans in the national interest – Saif’s lawyer to RT


  • Publicerad:
    2018-03-22 13:40