INVANDRING. Efter att ha fått vänta i sex dagar på att få korsa gränsen mellan Grekland och Makedonien har ett antal invandrare blivit hysteriska. Vissa demonstrerar och hungerstrejkar och ett antal har tagit till en väldigt absurd protestmetod – de syr ihop sina egna munnar.

original

— Det är uppemot tusen personer här som inte får korsa gränsen. Ett par hundra av dem demonstrerar och skanderar olika slagord. De är frustrerade och läget är lite spänt, men än så länge är protesterna fredliga. Många av dem har varit här i sex dagar och alla är trötta, säger UNHCR:s talesperson Stella Nanou på plats i gränsorten Idomeni.

Slovenien, Makedonien, Kroatien och Serbien beslutade förra veckan att bara släppa in asylsökare som kan bevisa att de är medborgare i Syrien, Afghanistan eller Irak. Andra invandrare klassas som ”ekonomiska migranter” och är inte välkomna. De nya reglerna kan komma att visa sig effektiva då många invandrare tidigare förstört sina pass och hävdat att de kommit från länder som ger automatisk asylstatus.

Det är i alla fall de nya reglerna som gör att invandringen till Makedonien kommit av sig något och att många utomeuropeiska invandrare nu hungerstrejkar mot de nya reglerna. Ett dussintal invandrare har också valt att skada sig själva genom att sy ihop sina munnar och på så vis försöka utpressa Europa till att ta emot dem.

Hittills i år har Grekland tagit emot 700 000 asylsökare som vill vandra vidare till mer nordliga länder trots att EU:s asylregler säger att asylsökare ska söka asyl i det första EU-landet de sätter fot i.

Källa:
Flyktingar syr ihop sina munnar


  • Publicerad:
    2015-11-24 23:05