KULTURREVOLUTIONEN Gatan fick sitt namn av en biskop som förespråkade sann etnisk mångfald framför falsk. En politiskt korrekt kulturmarxist kräver nu att namnet byts ut.

Karolinska Institutet (KI) i Solna har på senare tid varit föremål för uppmärksamhet i så måtto att det föreslagits att bland annat gator, byggnader och salar, som namngivits efter personer ”verksamma inom rasbiologin” – ska döpas om.

Efter en snabb utredning valde KI att vika sig för den politiska korrektheten och ändra de namn som kritiserats.

Nu krävs med liknande motivering i ett så kallat medborgarförslag att en gata i den lappländska staden Gällivare får ett nytt namn.

Det rör sig här om Olof Bergqvistgatan – som döpts efter en förment ”rasistisk” biskop.

Kerstin Andersson, aktiv i ”kampen för samiska rättigheter” ligger bakom medborgarinitiativet.

Olof Bergqvist var kyrkoherde i Gällivare och sen biskop i Luleå stift och han var en varm anhängare av rasbiologiskt tankegods. Jag tycker inte att vi ska hedra människor som har den här bakgrunden med gatunamn i våra städer, förklarar Andersson för SVT Norrbotten.

Förespråkade separatism

I rollen som biskop förespråkade Olof Bergqvist separatism och tog avstånd från rasblandning.

1904 varnade han i sitt herdabrev för att samernas särart som folkgrupp hotas om de undervisas i svenska skolor och i enlighet med svenska läroplaner – på bekostnad av den för dem själva skräddarsydda pedagogiska verksamheten i speciella nomadskolor.

I sin strävan att bevara sann etnisk mångfald istället för falsk sådan verkade han med SVT:s ord ”för att separera svenskar från samer och tornedalingar i undervisningen”.

— Han hade även ett nära samarbete med Rasbiologiska institutet, kommenterar en indignerad Andersson.

Ärendet ännu inte behandlat

Chefen för Miljö-, bygg- och räddningsförvaltningen Henrik Lyngmark förklarar för SVT att man på kommunen ännu inte beslutat sig för hur man väljer att agera i ärendet.

I det aktuella medborgarförslaget lyfts utan någon närmare motivering namnet ”Hermelinsvägen” fram som ett passande alternativ till det namn som man sätter sig till doms över.