SOCIALDEMOKRATI Sverigedemokraterna i Gävleborg vill se en oberoende granskning av sjukvården efter att en 7-åring dött efter att ha nekats vård två gånger. Detta sätter nu Socialdemokraterna stopp för.

Gefle Dagblad har i en rad artiklar skrivit om fallet där en sjuåring avlidit av tarmvred efter att vid två tillfällen ha skickats hem när familjen sökt akutsjukvård av Gävle sjukhus.

Pojkens mor ska ha påpekat att sonen visade alla symptom på tarmvred, men fick inget gehör varpå pojkens tarm alltså sprack till slut.

Sverigedemokraterna i Gävleborgs län har nu efterfrågat en oberoende utredning av hur sjukvården hanterat ärendet för att komplettera regionens interna utredning.

— Vi måste titta vad som ligger bakom. Är det slarv, en arbetssituation som är för pressad eller något annat? säger Richard Carlsson, regionråd för SD i Gävleborg, till Gefle Dagblad.

Men detta sätter nu Socialdemokraterna stopp för, skriver tidningen. Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Jan Lahenkorva (S) vill inte ens hålla ett extra möte med anledning av tragedin.

— Det finns ingen anledning till det. Det här måste hanteras varsamt, säger Lahenkorva till Gefle Dagblad.

Dessutom anser han att det räcker att regionen utreder sig själv.

— Det är tillräckligt just nu. När den är klar får vi se om det finns anledning att agera ytterligare, säger Lahenkorva vidare.

Den avlidne pojkens mor har polisanmält akutmottagningen vid Gävle sjukhus för vållande till annans död. Hon har även gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).