GREKLAND. En generalstrejk pågår just nu i Grekland och har lamslagit stora delar av landet. I Aten har demonstranterna kastat brandbomber mot polisen som i sin tur har svarat med att beskjuta demonstranterna med tårgas. Generalstrejken är den första i sitt slag efter att den grekiska regeringen, ledda av marxistpartiet Syriza, sålde ut landet till de internationella långivarna i september.

Under torsdagen utbröt enorma kravaller i Aten efter att en generalstrejk nyligen inletts i Grekland. Generalstrejken, som har lamslagit stora delar av den redan hårt ansträngda grekiska ekonomin, har lett till att demonstranter i Aten kastade brandbomber mot polisen som i sin tur svarade med tårgas.

Orsaken till strejken som är utlyst av de två största fackliga paraplyorganisationerna i Grekland, offentliganställdas Adedy och privatanställdas GSEE, är den åtstramningspolitiken som nu bedrivs i landet efter att premiärministern Alexis Tsipras sålt ut Grekland till EU, IMF och ECB. Själva syftet med strejken är att hindra Tsipras från att fortsätta skära ned i offentlig sektor.

De olika facken i Grekland har förutom strejken kallat till demonstration utanför parlamentet och det hotell där de grekiska företrädarna sitter och ”förhandlar” med internationella långivare om nästa omgång nödlån.

Till och med företrädare för Tsipras regering har uttalat sitt stöd till de som strejkar.

— Vi genomför en överenskommelse som inkluderar åtgärder som är orättvisa, säger regeringens talesperson Olga Gerovasili.

Källa:
Aten: Brandbomber mot polisen


  • Publicerad:
    2015-11-12 23:35