VÄRLDEN. I spåren efter Brexit försöker missnöjda röster göra vad de kan för att hitta alternativa vägar för ett fortsatt medlemskap i EU. Samtal pågår i nuläget mellan Skottland och Gibraltar.

Den brittiska kronkolonin Gibraltar söker efter vägar att själva vara kvar i EU efter britternas utträde. Hela 96 procent av befolkningen röstade för att stanna och det är främst frihandeln som är anledningen.

Även i det delvis självstyrande Skottland röstade en majoritet för att stanna i EU. Något som försteminister Nicola Sturgeon menar kan leda till att regionen genomför en ny omröstning kring självständighet från Storbritannien.

Samtal förs för tillfället mellan Skottland och Gibraltar om huruvida de kan stanna kvar i EU trots Brexit.

— Jag kan tänka mig en situation där några delar av det som i dag är medlemsstaten Storbritannien lämnar och andra är kvar, säger Gibraltars regeringschef Fabian Picardo och förklarar:

— Det betyder att vi inte skulle behöva ansöka igen för access (till den inre marknaden, reds anm), vi stannar bara kvar med den access vi har i dag och de delar som lämnar får en annan typ av access, som får förhandlas men inte nödvändigtvis under Artikel 50, fortsätter han och hänvisar till den del av Lissabonfördraget som slår fast hur en medlemsstat kan lämna unionen.

Som ett resultat av Brexit föreslog även Spanien, som gränsar till Gibraltar, att de skulle ta över kolonin från Storbritannien. Denna möjlighet tillbakavisades dock starkt från Picardo.

Enligt uppgifter kommer Sturgeon de närmsta dagarna att inleda en offensiv lobbyverksamhet för att undersöka möjligheterna för Skottland att stanna i EU.

Källa:
Skottland och Gibraltar samtalar om att stanna i EU


  • Publicerad:
    2016-06-29 19:30