UTRIKES. Den före detta amerikanske presidenten George HW Bush har dött, 94 år gammal. Bush är bland annat känd för att ha startat det första Irak-kriget, öppet ha myntat begreppet ”New World Order”, samt för att vara den andra presidenten i USA:s historia som haft en son som senare också kom att bli president.


George HW Bush håller sitt berömda New World Order-tal den 11 september 1991.

Republikanen George HW Bush var USA:s 41 president, ett ämbete han innehade under en mandatperiod från 1989 till 1993, då han besegrades av demokraten Bill Clinton.

Under sin tid som president startade han det så kallade Gulfkriget, Kuwaitkriget eller det första Irakkriget, där USA försökte störta Iraks ledare Saddam Hussein efter att denne – mot USA och kanske framförallt Israels vilja – invaderade grannlandet Kuwait.

Bush kom också att offentligt formulera den globalistiska drömmen om en ny världsordning (”New World Order”) i ett tal inför kongressen den 11 september 1991. Att talet ska ha hållits på dagen tio år före 9/11-attackerna 2001 har fått konspirationsteorierna att gå varma. Det Bush framförallt talar om är dock den nya världsordning som uppstått efter Kalla krigets slut, där USA åtminstone tillfälligt stod ensamt kvar som stormakt.

Bush lyckades inte med att bli omvald 1993, men efter att Clintons två mandatperioder var över kom Bushs son, George W Bush, att väljas till USA:s 43 president. Att en son till en tidigare president också blir president har bara hänt en gång tidigare i USA:s historia: När John Quincy Adams, son till USA:s andra president John Adams, valdes till landets sjätte president 1825.

George W Bush kom också att lyckas med det som hans far misslyckats med, nämligen att störta Saddam Hussein. Detta mycket tack vare att han startade det så kallade kriget mot terrorismen, men också eftersom han lyckades lura världssamfundet att Hussein dolde massförstörelsevapen som kunde hota USA. Den idé om en ny världsordning som George HW Bush introducerade togs också över av George W Bush, vars presidentskap markerade den så kallade neokonservatismens storhetstid i det republikanska partiet – en ideologi som präglat partiet fram till att Donald Trump tillträdde som president 2017.

Ytterligare en av George HW Bushs söner, Jeb Bush, försökte bli amerikansk president under det senaste presidentvalet. Som tidigare guvernör i Florida var han också en av de favorittippade kandidaterna för det republikanska partiet, men kom under primärvalen att slås ut av Donald Trump, som konstant underminerade Jeb Bush genom att klaga på hans ”låga energi”.

Bush den äldre blev 94 år gammal och har under den senaste tiden vårdats på sjukhus då han bland annat led av vaskulär parkinsonism och hade svårt att gå. Hans hustru, Barbara Bush, dog också tidigare i år.

Källor:
Förre presidenten George HW Bush död vid 94
Like Father, Like Son: Presidential Families


  • Publicerad:
    2018-12-01 11:00