KORRUPTIONEN. En tidigare tjänsteman på UD som godkänt över hundra visum på felaktiga grunder har åtalats och riskerar nu fängelse.

En tidigare anställd tjänsteman på UD har åtalats efter att ha godkänt visum på felaktiga grunder. Mannen som beviljade ett stort antal visum till personer från Afghanistan riskerar nu fängelse.

Personen som numera har avskedats var i flera år utlånad till UD och Sveriges ambassad i Islamabad i Pakistan, medan han hade sin grundanställning hos Migrationsverket.

I Islamabad godkände han på felaktiga grunder de 121 visumansökningar som åtalet gäller vilket innebär ett grovt tjänstefel.

— Dels är det väldigt många ärenden, dels är det många olika brister i ärendena, kommenterar kammaråklagare Arne Fors till SVT.

Genom sin advokat Thomas Bodström har den före detta tjänstemannen tillbakavisat alla anklagelser:

— Det finns inga felaktigheter här. Det är en missuppfattning från Migrationsverkets sida som åklagaren tyvärr köpt rakt upp och ned, menar Bodström.

— Det här är en arbetsrättskonflikt som spårat ur, fortsätter han.

Den tidigare tjänstemannen har enligt åtalet ignorerat uppenbara varningssignaler i sitt arbete med ansökningarna. Bland annat har han missat en uppenbart förfalskad inbjudan från Ericsson där en grupp afghaner ska ha ”bjudits in” att närvara vid tennisveckan i Båstad.

— Jag tror att jag kommer att yrka på ett fängelsestraff, säger Arne Fors.

Rättegången är planerad till februari år 2021.

Riksrevisionen publicerade år 2018 en kritisk granskning om korruptionen kring visumhanteringen hos ambassaderna.


  • Publicerad:
    2020-08-03 21:20