DEMOKRATI. Goldman Sachs, som tidigare var inblandad i att orsaka finanskrisen i Grekland, hotar nu att köpa upp Danmarks största energiföretag.

goldman_sachs_logo_door-460x261

Tidningsrubrikerna om överförbrukning inom elföretaget DONG Energy är bortglömda. Nu hotar ett minst sagt fientligt övertagande av Danmarks största energiföretag. PostDanmark, Kommunedata, Københavns Lufthavn, TDC – listan är lång över de företag som tidigare offrats på liberalreligionens altar. Näst på tur är DONG Energy.

Försök i detta sammanhang att minnas den franske samhällskritikern Francois Voltaires berömda citat: “Om du vill veta vem som bestämmer över dig, fråga dig själv vem du inte får kritisera.”

På frågan om vad Goldman Sachs målsättning är svarar företagets administrativa direktör Lloyd C. Blankfein: ”Jag är enbart en bankman som uträttar Guds verk.”

Som det ser ut just nu är det upp till Dansk Folkeparti och Enhedslisten att få affären avblåst. Det är högst tvivelaktigt att sätta sin tillit till någondera, men vi är trots det benägna att vara mest eniga med Enhedslisten. Något såpass viktigt får inte privatiseras.

I skrivande stund har just Enhedslisten lyckats få till ett möte med Finansminister Bjarne Corydon (S) och man har till och med fått lov att läsa avtalet med Goldman Sachs. Detta ändrar emellertid ingenting. Dagens möte visste med all säkerhet att loppet är kört. Corydon sade flera gånger under mötet att man skulle skada Dong om man backade ur i sista sekund. Märk väl att hela historien är ett privatiseringsäventyr som sattes i verket år 2004 av VK-regeringen, De Radikale och ingen annan än Dansk Folkeparti.

Detta är ett typexempel på en demokratisk process som fullkomligt misslyckats i och med dess undertryckande till förmån för Pia Kjærsgaards Christianiabesök, X-factor och herrhandboll. Sålunda är loppet kört och förlorat.

Goldman Sachs-avtalen medför vetorätt över direktionsutnämningar och lagstadgade förändringar, aktievärdet ändras från 60-65 miljarder danska kronor till runt 24,5 miljarder kronor och Goldman Sachs har temporärt skapat en rad skalföretag världen över, säkerligen för att förflytta tillgångar och tillskansa sig skatteparadis.

Lloyd Blankfein. Goldman Sachs grundades 1869 av en judisk invandrare från Tyskland vid namn Marcus Goldman tillsammans med sin svärson Samuel Sachs.

Lloyd Blankfein. Goldman Sachs grundades 1869 av en judisk invandrare från Tyskland vid namn Marcus Goldman tillsammans med sin svärson Samuel Sachs.

Imorgon hålls en demonstration på Rådhustorget i Köpenhamn och Århus i protest mot säljandet av DONG till Goldman Sachs. Man får ju lust att dra på demon…

Artikeln är ursprungligen publicerad på Nordfront.dk 2014-01-28.


  • Publicerad:
    2014-02-04 01:04