TERMINATOR. Internetjätten Google köpte i slutet av december upp flera stora tillverkare av bland annat militära robotar. Vad syftet med den nya satsningen är har ännu inte framkommit.

I mitten av december förra året blev det officiellt att Google köper upp robottillverkaren Boston Dynamics som bland annat har den amerikanska försvarsmyndigheten DARPA som kund. Totalt har man köpt upp hela sju robottillverkare och den drivande i köpen uppges vara Andy Rubin, den förre chefen för operativsystemet Android.

Syftet med Googles enorma satsning har inte framkommit, men det judiska Hollywood har under lång tid filmatiserat tänkbara framtida scenarion med intelligenta robotar, styrda av korrumperade regeringar, som håller den civila befolkningen i ett järngrepp.

Något som pekar på att Google planerar att utveckla intelligenta robotar för oklara ändamål är att internetjätten köpt upp det brittiska företaget DeepMind, som inriktat sig på att utveckla artificiell intelligens, för över 400 miljoner dollar. Även företaget Facebook uppges ha varit en intressent, men förlorade affären till Google.

Steget från den amerikanska militärens fjärrstyrda drönare, som mördat oskyldiga människor under de pågående krigen i mellanöstern, till självgående drönare kan vara att vänta inom en snar framtid. Den amerikanske generalen Robert Cone uttalade sig nyligen i ämnet och menade att USA:s armé kan utgöras av robotar redan år 2030.

Googles grundare Sergey Brin och Larry Page menar enligt tidningen USA today att framtiden tillhör robotarna och cybernetiska organismer. Exempelvis har Page en vision om att man kommer att ha implantat i hjärnan, som ger användaren svar så fort den tänkt en tanke.


Boston Dynamics bidrag i en tävling arrangerad av amerikanska försvarsmyndigheten DARPA.

Källa:
Googles syfte med sitt robotprojekt är okänt


  • Publicerad:
    2014-01-28 19:30