GÖTEBORG. Tel Aviv och Tokyo är städer som Göteborg konkurrerar med i sin strävan att utses till årets bästa HBTQ-stad.

Bild från ”West Pride” i Göteborg. Foto: Nordfront.se.

Göteborg stad gör ni sitt främsta för att vinna epitetet ”världens bästa HBTQ-stad”. Bland de senaste årens vinnare återfinns Miami, Los Angeles och Stockholm och i år tävlar Göteborg mot Berlin, Buenos Aires, Köpenhamn, Madrid, Palm Springs, Reykjavik, Taipei, Tel Aviv och Tokyo.

Enligt homolobbyisten Tasso Stafilidis, ordförande för West Pride i Göteborg, beror framgångarna på ”långsiktigt och systematiskt arbete”.

— Det här innebär att Göteborg har blivit synligt ute i Europa och det är framförallt tack vare en massa olika aktörer som jobbar med att synliggöra HBTQ-frågor, säger han.

I juli kommer Göteborg, tillsammans med Stockholm, att vara värd för ”Euro Pride”. Något som Stafilidis tror kommer att få betydelse.

— Det faktum att vi arrangerar EuroPride i år har satt Göteborg på kartan. Vi har fått mycket uppmärksamhet tack vare det. Men Göteborg som stad har även gått ut mycket starkare med att exempelvis kompetensutveckla stadens personal i HBTQ-frågor och att hela tiden arbeta normkritiskt. Det är ett systematiskt arbete som pågått länge, säger han.

Chanserna att det blir just Göteborg anser han vara goda.

— Dels har vi inte vunnit priset förut. Men Göteborg har mycket som är unikt. Som exempel är vi enda kommunen i Sverige med ett eget HBTQ-råd. Att ha en sådan struktur i stadens organisation är otroligt unikt, säger han.

Vinnaren kommer att utses under en ”ceremoni” i London den 11 maj.

Källa:
Göteborg tävlar om att bli bästa HBTQ-staden


  • Publicerad:
    2018-05-06 12:00