INRIKES Efter 134 år i Sverige stänger Orkla ned Göteborgs Kex fabrik i Kungälv. Istället kommer produktionen att öppna i Lettland.

Livsmedelsjätten Orkla beslutade 2018 att stänga ned Göteborgs Kex fabrik i Kungälv, som levererat kex till svenska folket sedan 1888. På torsdagen hölls fabriken öppen för sista gången, skriver Dagens Industri (DI).

— Det har varit en successiv nedtrappning och många som lämnat under tiden. Av de som är kvar finns det en mängd trotjänare. Flera som jobbat över 40 år på fabriken. Jag är så tacksam för de anställdas insatser. Trots den väntande nedläggningen har alla ställt upp på ett fantastiskt sätt. Man har hittat nya samarbeten och tagit på sig ansvar, säger fabrikschefen Ted Falkman till DI.

Anledningen till att fabriken stängs ned är att Orkla inte ser några möjligheter till expansion på platsen. Istället flyttas produktionen till en nybyggd fabrik i Lettlands huvudstad Riga, där man ska fortsätta baka klassiker som Mariekex, Ballerina och Singoalla samt andra kex för den lettiska marknaden.

Under det närmaste halvåret ska 25-30 anställda pendla till den nya fabriken, som anställer omkring 300 personer. Fabriken i Kungälv kommer att rivas för att ge plats till nya bostäder.