MÅNGKULTUREN. I helgen hölls i Malmö en stöddemonstration för Azerbajdzjan som tillsammans med Turkiet krigar mot Armenien.

Foto av Erdoğan med vän: Middle East Monitor (Bing Creative Commons).

I onsdags förra veckan förbjöds den panturkiska organisationen Grå vargarna i Frankrike. De är ungdomsorganisationen tillhörande turkiska Nationella aktionspartiet (MHP), ett nationalistiskt parti som inte håller sig till att se en stark turkisk nation, utan vill se turkisk makt utökad i världen.

Under lördagen anordnades en demonstration i Malmö till stöd för det muslimska Azerbajdzjan vars krig sedan mot det kristna Armenien i år blossat upp sedan vapenvilan från 1994 bröts efter deras våldsamma konflikter med Armenien. P

Polisen hade beviljat tillstånd för en förening som kallar sig Enade Azerbajdzjan att demonstrera i Malmö.

På Facebook lade Grå vargarna ut en inbjudan till demonstrationen där de uppmanade sina följare att komma och stötta deras ”blodsbröder i Azerbajdzjan”.

— Det är ovanligt att Grå Vargarna visar upp sig så här, säger den kurdiske författaren Kurdo Baksi till Kvällsposten.

Grå vargarna vill nu testa sina gränser för vad de kan göra, hävdar Baksi, som också säger sig ha vetskap om att de gör detta på en direkt order från Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan.

Enligt Baksi använder Grå vargarna konflikten i Azerbajdzjan och den rapporterade halshuggningen av en ”otrogen” lärare i Frankrike för att rättfärdiga Erdoğans kritik mot Europa.

Den ”sociala entreprenören” Siavosh Derakhti som fått pris och utmärkelser för sina insatser mot antisemitism, deltog också i samma demonstration.

Derakhti har fått de judiska Raoul Wallenbergpriset och ELSA-priset efter det att han grundade ”Unga muslimer mot antisemitism”, givits eget programutrymme i Sveriges Radio och träffat den muslimske dåvarande amerikanske presidenten och krigsförbrytaren Barack Hussein Obama när denne besökte Skandinavien för att mottaga Nobels fredspris.

— Jag är själv svensk-azerbajdzjanier och jag var på plats för att visa mitt band som jag har till landet och relationen med familj och anhöriga där för att stödja mitt land, säger han till Kvällsposten.

Enligt Kvällsposten har Derakhti fått emotta kritik – benämnt hot och hat – för att han medverkade vid manifestationen. Men Derakhti tar avstånd från att ta avstånd från andra deltagare på demonstrationen.

— Jag kan inte kolla folks bakgrunder. Jag kommer inte från höger eller vänster, utan från Malmö. Det var inte jag som var arrangör, jag ville visa solidaritet, säger han.

Armenien och Turkiet är historiska fiender till varandra. Osmanerna och Ungturkarna under den judiske Ataturk utförde folkmordet på armenier medan första världskriget pågick. De officiella siffrorna för antalet mördade armenier, yazidier, assyrier, syrianer, kaldéer och pontiska greker inom riket är lågt räknade.

Turkiet har länge givit militärt och politiskt stöd till Azerbajdzjan, som Armenien nu alltså krigar med om området Nagorno-Karabac, eller Artsakh som det egentligen heter, bland armenier.

Den före detta ”nysvenske” bostadsministern Mehmet Kaplan hade samröre med de turkiska extremisterna Grå vargarna. Miljöpartiet och Kultur- och demokratiminister Amanda Lind har uttryckt stöd för islamisten Kaplans arbete i regeringen.

Efter ett misslyckat försök att ta makten i Azerbajdzjan 1995 förbjöds Grå vargarna där.


  • Publicerad:
    2020-11-11 10:55