RÅGSVED. En vägg med en graffitimålning sanerades under tisdagsmorgonen delvis i Rågsved. Graffitimålningen, som ska föreställa ”Rågsveds kulturarv”, togs för klotter och målades delvis över med blå färg, vilket har skapat upprördhet i det ”utsatta området”.

”Rågsveds kulturarv” misstogs för klotter, målades över av klottersanerare. Skärmbild: SVT.

— Jag och min rumskompis såg att väggen målades över så vi sprang ned för att sätta stopp för det, säger Rågsvedsbon Mona Al Weswasi.

Graffitimålningen som togs för klotter visade sig vara nästan 30 år gammal och ses som ett exempel på en ”klassisk graffitistil” som ska ha varit tidstypisk för Sverige under 1980-talet.

— Vi kommer att ta upp frågan med fastighetsskötaren och centrumägaren för att se om vi på något sätt kan återställa målningen. Det är Rågsveds kulturarv som har målats över, säger Gustav Johansson (M), ordförande för stadsdelsnämnden i Enskede-Årsta-Vantör.

Rågsved, som fått sitt namn efter ett av de torp som fanns här redan på 1600-talet vars sista byggnader revs så sent som 1975 är numera ett problemområde, vars invånare år 2018 uppgick till närmare 70% med utländsk bakgrund.

Källa:
Klassisk muralmålning i Rågsved målades över


  • Publicerad:
    2019-08-14 15:50