UTRIKES. Gigantiska gräshoppssvärmar har under året dragit fram över fyra kontinenter och hotar nu världens största livsmedelsproducent Brasilien. Invasionen är den värsta på över 70 år och samverkar på ett olyckligt sätt med covid-19-nedstängningar, kyligt väder och översvämningar i viktiga jordbruksregioner som Kina.

Gigantiska gräshoppssvärmar drog tidigare i år in i Indien från Pakistan. Skärmbild: Youtube.

Enorma gräshoppssvärmar av bibliska proportioner drar fram över hela världen och har redan tidigare förstört stora jordbruksområden i Östafrika, Mellanöstern, Pakistan och Indien, rapporterar Nya Tider.

Gräshoppssvärmarna som också skövlat jordbruk i Paraguay och Argentina hotar nu att ta sig över gränsen till Brasilien som är en av jordens viktigaste jordbruksnationer. Svärmarna kan även ta sig till Nordamerika där även Mexiko och kanske USA kan komma att invaderas, befarar experter.

Miljoner människor världen över hotas av svält genom gräshoppsinvasionen som är den värsta på över 70 år.

I juni utropade Brasiliens jordbruksdepartement undantagstillstånd i två södra delstater för att i den mån som var möjligt vidta förberedelser. Då befann sig de stora gräshoppssvärmarna i norra Argentina bara tio mil från gränsen.

Nu håller på nytt väderförhållanden som underlättar för de stora svärmarna att ta sig över till både Uruguay och Brasilien att bildas. Om vindarna vänder så kan insekterna blåsa in över gränsen till de båda länderna och hota vintergrödorna där.

Brasilien är världens största producent av sojabönor, biffkött, kaffe, bioetanol och exporterar även stora mängder av andra jordbruksprodukter som majs.

Skadedjurssvärmarna har även tagit sig till Sardinien i södra Europa och till västra Kina som redan drabbats hårt av översvämningar som ödelagt stora delar av jordbruket där.

Det är mycket svårt att få bukt med gräshoppssvärmarna och inte ens massiv besprutning från mängder av flygplan eller andra fordon hjälper. Endast eld fungerar men då brinner även skördarna upp samtidigt som elden riskerar att sprida sig och göra ytterligare skada.

Enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO), så hade tidiga insatser kunna rädda skördarna men man hindrades av de restriktioner som Världshälsoorganisationen (WHO) samt olika lån- och bidragsgivare påtvingat de olika länderna, bland annat i Afrika.

Det är inte bara svält som hotar genom insektssvärmarna utan det hela är även ett påtagligt hot mot många länders ekonomier, som redan är hårt ansträngda av de virusrelaterade restriktioner som WHO med flera anser behövs.

Många tror att gräshoppssvärmarna triggas av torka och värme vilket systemmedia gärna underblåser då det stärker ”global warming”-narrativet. I själva verket gynnas gräshopporna av regn och väta som aktiverar äggen som kan ha legat och väntat i jorden under flera år.

Det finns även globalt betydligt färre fåglar idag vilket också bidrar till att gräshopporna har färre naturliga fiender och kan växa till sig.


  • Publicerad:
    2020-08-06 20:45