UMEÅ. Studieförbundet Bilda i Umeå lanserar något de kallar för ”Kulturkompis”. Ett projekt som går ut på att nyanlända invandrare och svenskar ska få ta del av gratis teaterförställningar, konserter, bio och övriga kulturaktiviteter tillsammans.

I samband med Umeå Universitets välkomstmässa lanserades konceptet ”Kulturkompis”. Ett projekt som går ut på att umebor ska kunna få ta del av kulturutbudet i staden gratis, om de väljer att göra det tillsammans med så kallade nyanlända.

— Kultur förenar, det är en mötesplats som berikar livet för alla, så det här är win-win, säger Helén Rådahl, konsulent på Bilda.

Norrlandsoperan, Humlan, Umeå Teaterförening och Folkets Bio är några av dem som kommer att erbjuda gratis kultur till personer som vill “mötas genom kulturen”.

— Vi parar ihop en grupp som består av två nyanlända och två etablerade, som sen väljer vilka aktiviteter man vill ta del av tillsammans. Sen träffas man efteråt och fikar eller bara pratar om vad man upplevt och sett, säger Maria Sundström, konsulent på Bilda.

Projektet Kulturkompis finns redan i bland annat Stockholm och Uppsala.

Källa:
”Kultur ska förena människor”


  • Publicerad:
    2016-09-02 09:45