KAVALA. Staden Kavala i norra Grekland har röstat nej till en judisk staty som ska påminna de boende att de bär skuld för ”förintelsen”.

starofdavid_620

Kavala har ställt in avtäckningen för en staty till minne av påstådda mord på 1 484 judar som ska påminna Kavala-bor om den skuld de har för ”förintelsen”. Upprinnelsen till det hela är att en majoritet av Kavalas stadsfullmäktige bestämt att en ingraverad Davidsstjärna – symbolen för det judiska folket – måste tas bort från statyn. När judarna vägrade detta beslutade borgmästaren Dimitra Tsanaka att ställa in ceremonin.

Ledande judar har nu gått i taket över denna ”förolämpning” gentemot det utvalda folket. Abraham Foxman, ordförande för judisk makt-organisationen Anti-Defamation League, säger att beslutet är ”moraliskt förkastligt” och att Kavalas borgmästare och stadsfullmäktige ”förolämpat minnet av offren […] och judar världen över”.

— Kavalas judar dödades för att de var judar och värdet av ett monument var att göra detta faktum bevisligen klar, säger Foxman om monumentet och grekernas skuld inför judarna.

Enligt en undersökning utförd av ADL är Grekland det mest antisemitiska landet i Europa. Mellan 68 och 85 procent av grekerna ska enligt denna undersökning instämma i påståendet att judar har för mycket makt över global media (68 procent), globala frågor (74 procent), den internationella finansmarknaden (82 procent) samt näringslivet (85 procent). Dessutom anser 60 procent av grekerna att judarna talar för mycket om ”förintelsen”.

Enligt den judiska tidningen Tablet har Kavala bekämpat minnesmärket i årtionden för att till sist gå med på monumentet 2004, dock inte utan vissa motkrav: ”Även då begärdes av det judiska samfundet att de skulle betala för monumentet ur sina egna fickor”, klagar tidningen.

Källor:
Greek Mayor Flip-Flops Over Holocaust Memorial Unveiling
Greek city demands removal of Star of David from Holocaust memorial


  • Publicerad:
    2015-05-20 06:00