Under onsdagen uttalade Greklands justitieminister, Antonis Roupakiotis, att straffen för ”hatbrott” ska skärpas. Förslaget om straffskärpningar har kommit till efter det att greker själva börjar agera mot invandrare som befinner sig illegalt i Grekland.

Nyligen blev en grekisk kvinna brutalt våldtagen, misshandlad och lämnad för att dö av en illegal invandrare. Också i Grekland har rasligt motiverat våld mot vita kvinnor skett under åratal. Men det är inte på grund av våldtäkter riktade mot grekiska kvinnor som Roupakiotis vill få igenom straffskärpningarna:

”Grekland kommer att skärpa straffen för hatbrott efter ett uppsving av attacker mot invandrare och våld kopplat till medlemmar av ett högerextremt parti,” sade Antonis Roupakiotis under onsdagen.

Antonis Roupakiotis sade även att om förslaget röstas igenom i parlamentet senare år, kommer rasligt motiverade brott resultera i ett minimistraff av tre års fängelse. Huruvida detta även gäller ”hatbrott” i skrift framgår inte av rapporteringen från Associated Press.

Enligt Antonis Roupakiotis är våldet i Grekland en grogrund för att ”utveckla fascistisk och nynazistisk ideologi” vilket han, såsom justitieminister utsedd av partiet Demokratisk vänster, ställer sig emot.

Läs mer:

Greece to toughen hate crime sentencing

 


  • Publicerad:
    2012-09-13 11:25