BROTT. Den man som greps i Östersund på onsdagen efter att privatpersoner slagit larm om att han kört med bil på Stortorget har nu anhållits misstänkt för stämpling till terroristbrott.

Arkivbild. Foto: Nordfront.se.

Det var dramatik på Stortorget i Östersund på onsdagen. Vid 11-tiden fick polisen samtal om en förare som väckte uppmärksamhet på Stortorget i centrala Östersund. När polis med påslagna blåljus anlände till platsen utbröt kalabalik som slutade med att föraren kraschade in i en stenmur.

Ögonvittnen till dramat på Stortorget berättade för Östersunds-Posten:

— Polisen skrek ”kliv ur bilen och upp med händerna” och så grep de föraren. Det var som en actionfilm.

Ingen person skadades dock i samband med händelsen.

På grund av inkomna uppgifter till polisen och fynd som gjordes i mannens bil anhölls han på onsdagen för förberedelse till mord. Men idag har alltså den brottsrubriceringen ändrats till stämpling till terroristbrott.

Enligt uppgifter till P4 Jämtland misstänks mannen ha planerat ett attentat. Säpo har tagit över ärendet från den lokala polisen och på åklagarnivå hanteras nu ärendet av Riksenheten för säkerhetsmål.

Säpo har meddelat att det råder förundersökningssekretess i ärendet, och är därför förtegna om utredningen. Men terrorforskaren Magnus Ranstorp kommenterar misstankarna i allmänna ordalag:

— Det handlar dels om att man misstänker att personen försökt köra på människor, skada eller döda individer. Men kanske även att man har hittat saker i bilen, bland hans ägodelar eller på sociala medier som gör att man kopplar detta till eventuell terror.

Uppdatering:

Enligt uppgifter till Aftonbladet är den anhållne mannen uzbek och kommer att utredas för kopplingar till den dömde Drottninggatan-terroristen Rakhmat Akilov som också kommer från Uzbekistan.

Källor:
En anhållen misstänkt för stämpling till terroristbrott
Uppgift: Östersundsmannen försökte köra över människor


  • Publicerad:
    2019-08-15 14:25