Förra veckan rapporterade vi att serietidningskoncernen DC Comics kommer låta en av sina superhjältar bli bög. Nu har det avslöjats att det är superhjäten Gröna lyktan som ska få ”äran” att bli bög.

Karaktären Gröna lyktan skapades 1940 av författaren Bill Finger och konstnären Martin Nodell, båda av judisk härkomst. Det som utmärker Gröna lyktan är att han har en ”kraftring” och en lykta, vilket antyds av karaktärens namn.

I den fiktiva serietidningsvärlden har det funnits flera olika personer som varit Gröna lyktan. Men det är den första Gröna lyktan, tvåbarnsfadern Alan Scott, som nu kommer bli bög.

Bögar inom serietidningsvärlden blir allt vanligare. Tidigare under veckan gifte sig en X-Men superhjälte med sin pojkvän och för några år sedan kom den judiska superhjältinnan Batwoman ut som lesbisk.

Trenden uppskattas dock inte av alla amerikaner. En grupp mödrar som kallar sig ”One Million Moms” startade en kampanj för att få DC Comics att inte göra Gröna lyktan till bög. Kvinnorna frågade retoriskt varför vuxna bögar behöver tecknade superhjältar som förebilder. Deras slutsats var:

”De vill indoktrinera lättpåverkade unga sinnen genom att placera dessa homosexuella karaktärer på piedestaler i ett positivt ljus.”

Läs även:

Green Lantern to be reintroduced as gay by DC Comics

Wikipedia: Green Lantern


  • Publicerad:
    2012-06-02 15:06