BROTT. En kvinna blev grovt gruppvåldtagen ifjol i en trappuppgång i ”kulturberikade” Fittja i Stockholm. Offret har berättat i förhör hur hon efteråt hade försökt att få hjälp av någon, men hade då endast blivit ignorerad, avvisad och kallad ”äcklig”.

I augusti ifjol våldtogs och misshandlades en kvinna i 30-årsåldern i timmar av flera män i ett trapphus i den så kallade no-go-zonen Fittja i Stockholm. Upp till 20 personer kan ha varit delaktiga på olika sätt i våldtäkten, men polisen har ingen riktig koll på det exakta antalet.

Det dröjde ända tills i mitten av juni i år innan de första gärningsmännen kunde gripas. Detta trots att polisen hade säkrat spår som kunde matchas vid Nationellt forensiskt centrum (NFC). Polisen bortförklarade att det tagit så lång tid med ”att de hade haft annat att göra”.

Efter att gärningsmännen hade lämnat trapphuset hade offret ringt på en dörrklocka och bett den boende att larma polisen. Mannen som öppnade hade dock inte brytt sig, utan bara sett till att hon kom ut genom porten.

”En kille som NN gick fram till sa till henne att hon var äcklig och att hon hade sperma i håret”, har kvinnan berättat i förhör. Offret hade då istället försökt att få hjälp av spärrvakten vid tunnelbanestationen. ”Han bara öppnade spärrarna och vinkade till NN att hon skulle passera. Han hade inget intresse av att hjälpa henne.”

Istället hade offret lyckats att ta sig till Fittja centrum för att försöka få hjälp där. Flera hon träffade frågade henne vad hon hade varit med om, men när hon berättade att hon hade blivit våldtagen fick hon höra: ”Men usch, du har sperma i ansiktet och på kläderna, blanda inte in oss”.

Kvinnans advokat Elisabeth Mazzi Fritz har tidigare beskrivit den grova gruppvåldtäkten som följande:

”Det handlar om en fruktansvärd våldtäkt som lett till ett mycket svårt tortyrliknande trauma för min klient. Det här är ett av de svåraste våldtäktsmål som jag stött på under mina 26 verksamma år.”

En 22-årig samt en 28-årig man åtalades för medhjälp till grov våldtäkt. Dessa två ska enligt åtalet ha skrattat och filmat våldtäkten med sina mobiltelefoner. Tre andra män mellan 19 och 23 år åtalades för grov våldtäkt. De åtalade har samtliga ursprung i Mellanöstern, Afrika och Balkan. Rättegångarna pågår just nu, så vad straffen blir återstår att se men alla de åtalade nekar till brott.

LÄS MER: Fem rasfrämlingar åtalas för gruppvåldtäkt i Fittja

Källa:
Kvinnan bad om hjälp efter gruppvåldtäkten i Fittja – fick höra att hon var äcklig


  • Publicerad:
    2017-11-26 13:25