BROTT Taher Amini kastade ner en kvinna i ett gruvhål och lämnade henne att dö efter att han våldtagit henne. Nu döms rasfrämlingen till livstids fängelse och utvisning.

Det var i april som en kvinna hittades svårt tilltygad i ett 25 meter djupt gruvhål vid Långgruvan utanför Norberg. Detta efter att förbipasserande hade hört hennes rop på hjälp.

Snart kom den 41-årige rasfrämlingen Taher Amini att häktas, misstänkt för mordförsök och grov våldtäkt på kvinnan. I förhör har kvinnan bland annat berättat hur hon fruktade för sitt liv och att hon tror att Amini gav sig på henne för att försöka tvinga henne till äktenskap så att han skulle få uppehållstillstånd.

Det har också under utredningen framkommit att Taher Amini har en hustru som varit mystiskt försvunnen sedan 2020. Enligt brottsoffret för gruvhålsvåldtäkten ska han just innan han kastade ner henne i gruvan ha avslöjat att han mördat sin hustru. När han upptäckte att kvinnan överlevde fallet ska han ha kastat tegelstenar på henne, men kvinnan lyckades ändå överleva.

Nu dömer Västmanlands tingsrätt Taher Amini till livstids fängelse och utvisning för försök till mord och grov våldtäkt. Tingsrätten skriver:

Brottet bör bedömas som grovt eftersom att Taher Amini har använt våld och hot som varit av särskilt allvarlig art och visat särskild hänsynslöshet och råhet genom att det förekommit upprepat våld samt att det förekommit upprepade hot om att döda. Vidare har händelsen inträffat på en enslig och farlig plats.

Enligt Aftonbladet ska Migrationsverket redan 2017 ha avslagit Aminis ansökan om uppehållstillstånd. Året efter avslog Migrationsdomstolen ett överklagande av beslutet och senare nekade man även prövningstillstånd.

Det är fortfarande oklart var Aminis hustru befinner sig, men ärendet sägs utredas av polis. Amini förnekar dock att han ska ha något med hustruns försvinnande att göra och han har konsekvent förnekat brotten som han nu dömts för.

— Vi är missnöjda med tingsrättens slutsats och kommer lämna över till hovrätten för en ny prövning, säger Aminis advokat Anders Ylönen till Aftonbladet.