JUDISKT LIDANDE. Gustav Fridolin (MP) kritiserar Ulf Kristersson (M) för att ha brutit sitt löfte till ”förintelseöverlevaren” Hédi Fried om att aldrig samarbeta med Sverigedemokraterna efter Kristerssons möte med Jimmie Åkesson i onsdags.

Hédi Fried.

Den 27 juni 2018 fick ”förintelseöverlevaren” Hédi Fried personligt besök av moderatledaren Ulf Kristersson i sin lägenhet i Stockholm. Enligt Dagens Nyheter påstår sig Fried då ha fått ett löfte av Kristersson.

— Han bedyrade att han aldrig, aldrig kommer gå med på något samröre med SD. Han lät mycket övertygande. Vi skildes åt i god vänskap, berättade Fried.

Efter att Kristersson på onsdagen bjöd in Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson till sitt arbetsrum i riksdagen för politiska samtal går nu Fried ut i pressen med att hon är mycket besviken på Kristersson. Om moderatledarens samtal med Åkesson säger hon:

— I Rumänien har vi ett ordspråk som lyder: ”Vargen byter sin päls men inte sina vanor”. Det borde han också förstå.

Kristersson försvarar sig och tillbakavisar anklagelserna om att ha svikit Hédi Fried. I ett uttalande till Eskilstuna-Kuriren säger han:

— Nu är vi i ett nytt läge på många olika sätt. Ett är att vi fått en regering som i grund och botten är en ohelig allians av partier som inte vill samma sak, men som har ett enda mål: Att utestänga Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet från allt inflytande. Jag tror inte att man kan driva politik på det sättet.

En som verkligen har gått i taket av händelsen är Miljöpartiets tidigare språkrör Gustav Fridolin. Men han riktar inte kritik mot att Kristersson har fört samtal med Åkesson utan på en helt annan fråga. På Facebook skriver Fridolin:

Man ljuger inte för Förintelseöverlevare. Man sviker inte löften till Förintelseöverlevare. Så sjukt att detta behöver skrivas på förekommen anledning. Om någon som aspirerar på att bli Sveriges statsminister.

Skärmbild.

Källa:
Hédi Frieds besvikelse på Kristersson: ”Så naiva”


  • Publicerad:
    2019-12-05 13:50