PALMEMORDET. Under dagen presenterade Palmeutredningens ledning Stig ”Skandiamannen” Engström som Olof Palmes mördare. Men enligt Leif G.W. Persson är det väldigt tunt och på gränsen till förtal av den avlidne Engström.

Som Nordfront kunnat rapportera under dagen har chefsåklagare Krister Peterson och spaningsledare Hans Melander under onsdagen hållit en pressträff där man meddelade att den så kallade Skandiamannen, Stig Engström, mördade statsminister Olof Palme 1986. Därmed lägger man ned förundersökningen med motiveringen att den misstänkte är avliden.

Inför pressträffen talades det om ny bevisning, men någon sådan kunde inte presenteras, inte ens det mordvapen som Aftonbladets källor tidigare talade om. Istället byggde åklagarens ställningstagande i stort på att Engströms vittnesmål förändrats oförklarligt under åren, samt att de inte stämmer överens med övriga vittnesmål. Men också att Engströms klädsel och kroppsbyggnad passar in i andra vittnens beskrivning av gärningsmannen.

Många har uttryckt förvirring och besvikelse efter pressträffen, som har uppfattats som otillfredsställande. En av dessa är professor emeritus Leif G.W. Persson, som i en intervju med TV4 riktar skarp kritik mot Krister Peterson.

— Åklagaren har faktiskt inte kunnat producera någonting mer substantiellt i ärendet utan det är bara hans egna tolkningar utav det som har inträffat, säger Persson i TV4.

Under pressträffen sa Peterson att han utifrån det som framlades hade kunnat frihetsberöva Stig Engström för 34 år sedan och att vidare förhör och undersökningar som inte kan göras idag hade kunnat leda till en fällande dom. Men G.W. Persson håller inte med.

— Om man nu hade fattat misstankar mot honom när det hela var aktuellt hade det då räckt för att väcka ett åtal mot hans nekande? Det är jag fullkomligt övertygad om att det inte hade gjort, säger han.

Den pensionerade kriminologiprofessorn säger också att det kan röra sig om förtal av den avlidne Engström.

— Möjligen är det ju så att vi har fått bevittna ännu ett brott begås, dock betydligt ringare, just förtal av avliden, säger han.

Allt som allt är professorn oerhört besviken på presskonferensen, som av många har beskrivits som ett stort antiklimax.

— Den här presskonferensen var en kolossal besvikelse. Jag trodde att man hade någonting, som gick att hugga tag i, bita i, men det hade man alltså inte, säger G.W. Persson.

Den förste att lansera teorin om Stig Engström som Palmes mördare var journalisten Thomas Pettersson i en uppmärksammad artikel i tidskriften Filter för två år sedan.


  • Publicerad:
    2020-06-10 11:40