Idag äger omvalet rum i det krisartade Grekland. Det stora samtalsämnet från valet i maj var att det radikala nationella partiet Gyllene gryning fick 7 procent av rösterna och därmed kom in i det grekiska parlamentet. En vallokalsundersökning i grekisk tv tyder nu på att Gyllene gryning står stadigt fast vid sitt tidigare resultat när flera andra partier minskar. Enligt vallokalundersökningen har Gyllene gryning 6-7,5% vilket gör dem till fjärde eller femte största parti.

Det konservativa Ny demokrati och den kommunistiska koalitionen Syriza är de enda partierna som ökar. De ökar med 10 respektive 12% och ligger båda runt 30%. Gyllene gryning och partiet Dimar står oförändrade medan tre andra partier i parlamentet minskar.

Debatten i media har hela tiden handlat om att välja mellan Ny demokrati eller Syriza, vilket tycks vara anledningen till att just dessa två alternativ ökat kraftigt. Gyllene gryning har dömts ut på förhand på grund av flera radikala uttalanden från partiets ledning. Som det ser ut nu befäster Gyllene gryning sin position i det grekiska parlamentet.

Nordfront följer utvecklingen.


  • Publicerad:
    2012-06-17 19:49