GREKLAND. En ny studie visar att Gyllene gryning är populära bland unga greker och att stödet för partiet är grundat på ideologi snarare än att ungdomarna missnöjesröstar på partiet på grund av den dåliga ekonomin i Grekland.

gyllenegryning_parlamentet-460x238

Vi har tagit ungdomen i från er, en gång för alla!

Så löd rubriken på en artikel som publicerades på Gyllene grynings hemsida 2012. I parlamentsvalet som hölls i juni 2012 var Gyllene gryning också det näst största partiet i åldersgruppen 18-34.

En ny undersökning som bygger på 1 200 frågeformulär som skickats ut till unga greker som röstade på Gyllene gryning samt ett 60-tal intervjuer visar att partiets unga sympatisörer inte missnöjesröstar på partiet, utan röstar på partiet av ideologiska skäl.

— Som datan från undersökningen klargör, den utbredda uppfattningen att unga människor (och andra) vänder sig till Gyllene gryning på grund av den ekonomiska misären är väldigt diskutabel, säger professor Alexandra Koronaiou som arbetat med undersökningen.

Vidare framgår det av den nya undersökningen att ungdomarna som röstar på Gyllene gryning anser att Grekland och det grekiska folket historiskt, kulturellt och biologiskt står över många andra folk. Bara en liten minoritet av de tillfrågade är rena kulturnationalister, de allra flesta anser att andra eller tredje generationens invandrare inte bör ses som grekiska medborgare på grund av deras bakgrund.

Ungdomarna är också skeptiska till det nuvarande politiska systemet i Grekland och vill se ett mer auktoritärt styre. De grekiska vänsterpartierna, som också vänder sig mot det nuvarande systemet, uppfattas som hycklare och Gyllene gryning ses som det enda sanna alternativet till det nuvarande systemet i de unga sympatisörernas ögon.

Fakta: Gyllene gryning

Gyllene gryning är ett radikalt nationellt parti i Grekland som grundades 1985 och leds av Nikolaos Michaloliakos.

Partiet fick sitt stora genombrott 2012 då de röstades in i parlamentet med 7 procent av rösterna. Detta gav partiet 21 parlamentsplatser i det grekiska parlamentet.

Sedan genombrottet 2012 har partiet gjort sig känt för sin sociala aktivism. Bland annat delar partiet ut mat till fattiga greker och skyddar sina landsmän från kriminella invandrargäng.

Enligt vissa opinionsundersökningar som publicerades sommaren 2013 är partiet nu det tredje största och har ett stöd av uppemot 20 procent av befolkningen i Grekland. Dessutom har partiet förmågan att mobilisera stora delar av folket i massiva demonstrationer.

Under hösten och vintern 2013 trappade systemet upp sina förföljelser mot Gyllene gryning efter att Pavlos Fyssas, en rappare mer känd under artistnamnet Killah P, mördats av en av partiets många sympatisörer. Detta fick till följd att flera ledande personer inom Gyllene gryning, däribland partiledare Michaloliakos, greps, misstänkta för att leda en ”kriminell organisation”.

I kölvattnet av dessa angrepp från det politiska etablissemanget gick även vänsterextremister till attack mot partiet genom att kallblodigt mörda två partimedlemmar utanför Gyllene grynings högkvarter.

Källa:
Youth vote for Golden Dawn for racist/supremacist reasons, study finds


  • Publicerad:
    2014-11-05 20:45