Under gårdagen utsattes ett av Gyllene grynings kontor i Aten för ett attentat. Mordbrännare satte eld på kontoret och orsakade omfattande skador, uppger poliskällor. Gyllene grynings lokaler, som ligger på fjärde våningen, var tomma under tillfället och ingen person ska ha skadats. 

Gyllene gryning har fördömt dådet i ett pressmeddelande och kallar det för en terroristattack. Man säger också att man inte kommer vika utan att ”den nationella kampen kommer att fortsätta lika kraftfullt tills det att Grekland åter tillhör grekerna”.

En del menar att massmedia kan ha spelat en roll i mordbranden mot Gyllene gryning. Dagen innan hade en irakier knivmördats och massmedias tolkning av det var att Gyllene gryning låg bakom det hela. Med rubriker som ”Gyllene gryning misstänkt för att ha knivhuggit 19-årig irakier till döds” gav media mordbrännarna motiv. Inga av artiklarna om knivmordet på den 19-årige irakierna redovisar någon misstänkt person med kopplingar till Gyllene gryning. Media tycks istället göra kopplingarna på grund av att Gyllene gryning är ett parti som har uttalat sig mot massinvandring.


  • Publicerad:
    2012-08-14 11:39