MASSINVANDRING. En ny studie visar att nästan hälften av alla unga tunisier vill till Europa.

En ny studie som nyligen genomfördes av det tunisiska forumet för ekonomiska och sociala rättigheter avslöjar att nästan hälften av alla unga människor i landet vill till Europa.

Studien baseras på ett utval av 1 168 unga tunisier och visar att 45,2 procent i åldrarna 18 och 34 år säger att de vill emigrera till Europa. I samma undersökning svarar 25 procent av de tillfrågade att de övervägde utvandring dagen efter revolutionen och 30 procent svarade att de överväger att lämna landet innan revolutionen.

Tunisien är Afrikas nordligaste land och angränsar till Algeriet i väst och till Libyen i sydöst. Det arabiska landet, som officiellt heter Den tunisiska republiken, uppnådde självständighet från Frankrike år 1956 och har en befolkningsmängd på cirka 11 miljoner människor. Zine El Abidine Ben Ali styrde landet fram till 2011 men tvingades att fly efter den tunisiska revolutionen i januari samma år, varpå det sedan hölls demokratiska val.

Att avsätta Ben Ali fick stort stöd från västvärlden, inklusive USA och Europa samt av Al-Qaida i Nordafrika som stödde de tunisiska rebellerna och erbjöd militär hjälp och utbildning av demonstranter.

Källor:
Halvparten av unge tunisiere vil til Europa
Almost half of young Tunisians want to emigrate to Europe


  • Publicerad:
    2016-12-30 12:05