INRIKES Sveriges Kommuner och Regioner har gjort en prognos som visar att behovet av personal i välfärden kommer öka i framtiden. Man sätter sitt hopp till invandrarna och vill ha en utökad arbetskraftsinvandring.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) publicerade i slutet av november en prognos om välfärdens kompetensförsörjning för perioden 2023-2033. Eftersom det blir allt fler som går i pension och man beräknar att fler kommer leva längre så kommer behovet av personal öka med 32 procent. Bodil Umegård som är sektionschef på SKR rekommenderar de unga män som kom under 10-talet:

− Att antalet utrikes födda i välfärden ökat, visar att denna grupp blivit allt viktigare för välfärdens kompetensförsörjning. Det märks inte minst genom den kraftiga ökningen av unga, utrikes födda män som jobbar i äldreomsorgen, en grupp som till stor del består av personer som kom till Sverige under åren 2015-2019.

Prognosen visar att rasfrämlingar kommer utgöra en stor del av de som är i arbetsför ålder, det vill säga mellan 20 och 65 år. SKR beräknar att 30 procent av dem kommer vara födda utanför Sverige. Om man även inkluderar de som har utländsk bakgrund så utgör de 50-55 procent av de som kommer kunna arbeta. Detta blir problematiskt då denna gruppen har svårt att klara grundskolan och beräknas ha en arbetslöshet på cirka 30 procent.

SKR har dock flera andra strategier som att ta bort deltider så att alla inom vården måste arbeta heltid. Man föreslår också att man höjer pensionsåldern från 64 till 66 år. Dessutom vill man se till att alla invandrare börjar arbeta och få en utökad arbetskraftsinvandring.