IRAN Hamid Noury dömdes idag av Stockholms tingsrätt till livstids fängelse för mord och grovt folkrättsbrott.

Klockan 12:30 meddelade Stockholms tingsrätt sin dom mot 61-årige Hamid Noury. Den iranske medborgaren som 1988 jobbade i ett iranskt fängelse döms till livstids fängelse av Sverige, ett land som varken brotten eller Noury själv har någon koppling till. Enligt domen ska Noury efter avtjänat straff utvisas ur Sverige med förbud om att återvända till landet.

Noury döms också att betala skadestånd på 40 000 kronor till ett 30-tal målsägare. Skadeståndet har räknats ut med hänsyn till iransk lag och praxis gällande skadestånd.

Brotten som Noury enligt tingsrättens dom anses ha gjort sig skyldig till är grovt folkrättsbrott och mord som ska ha utförts under lite över en månad 1988, när Iran låg i krig med Irak och den iranska oppositionsgruppen MKO allierade sig med Irak och invaderade Iran.

Noury har suttit häktad sedan 2019 då Iraj Mesdaghi och andra exiliranier konspirerade tillsammans med svenska staten för att lura Noury till Sverige. Mesdaghi var också en av målsägarna som domstolen tilldömde 40 000 kr i skadestånd från Noury.

Advokatkostnaderna i fallet landar på nästan 22 miljoner kronor enligt tingsrättens dom som var hela 398 sidor lång. Inför domen uttryckte regeringskritiska iranier, som var positiva till åtalet mot Noury, att Sverige eller överstatliga aktörer borde åtala både Irans president och landets högste ledare ifall Noury blev dömd.