AVSLÖJANDE En toppdiplomat på UD misstänktes för spionage efter skandalerna kring den avskedade nationella säkerhetsrådgivaren Tobias Thyberg. Nordfront kan nu avslöja att den numera avlidne diplomaten är Sveriges tidigare ambassadör i Nordkorea.

Det var under natten mellan torsdag och fredag förra veckan som en diplomat på UD hittades död. I medströmsmedia beskrevs han som en ”toppdiplomat som haft flera tunga poster utomlands”. Han greps ursprungligen under så hårda former av Säpo att han tvingades uppsöka sjukhus när han frigavs.

Diplomatens advokat Anton Strand har avslöjat detaljer om den brutala Säpo-insatsen, som hans klient beskrivit som en ”skräckupplevelse”. Plötsligt bröts dörren till hans bostad upp och civilklädda män började skrika på engelska. Det var först när han satt i bilen på väg därifrån som han fick reda på att de var poliser.

— Det blir en skräckupplevelse där han tror att det är utländska rånare som ger sig in i hans bostad, berättade Strand för DN.

Sveriges tidigare ambassadör i Nordkorea

Nordfront kan nu avslöja att diplomaten i fråga heter Joachim Bergström, som var Sveriges tidigare ambassadör i Nordkorea (2019–2021) och Malaysia (2021–2024). Bergström har dessutom tjänstgjort vid de svenska ambassaderna i Tokyo, Riyadh och Washington.

På forum som Flashback men även Facebook har det länge varit känt att Bergström var den avlidne diplomaten som pekades ut för spionage i härvan kring den avskedade nationella säkerhetsrådgivaren Tobias Thyberg. Nu har detta även bekräftats av den prisbelönta palestinska journalisten Dima Khatib, som skriver på X att Bergström dött ”mitt i en politisk skandal i sitt hemland Sverige”.

Eftersom fallet är omgärdat av sträng sekretess är kopplingen mellan misstankarna mot Bergström och skandalen kring Thybergs avgång inte helt klarlagd. Men förutom att Bergström precis som Thyberg var en öppet homosexuell man har vissa detaljer läckt ut i medier. Bland annat att tipsmejlet till DN om Thybergs oanständiga bilder på bögsexappen Grindr skickades från en protonmail-adress med Bergströms namn. Det spionagebrott Bergström misstänktes för ska dessutom ha begåtts mellan 1-11 maj, vilket är i slutfasen av perioden då regeringen rekryterade och tillsatte Tobias Thyberg.

Globalistpropagandisten och proffstyckaren Patrik Oksanen har sedan tidigare pekat ut Ryssland som ansvarigt i en intervju med Aftonbladet.

— Ryssland är ju den som har det stora intresset av det. Det ligger i Rysslands intresse att splittra, försvaga oss, och få oss att tappa fokus och fatta beslut som är skadliga för oss själva. Det är den rimligaste förklaringen, hävdade Oksanen.

Säpo-insatsen utreds av åklagare

Misstankarna mot Bergström hade inte avskrivits vid dödsfallet och enligt vice chefsåklagare Per Lindqvist vid Riksenheten för säkerhetsmål fortsätter man att utreda ärendet. I en kommentar till Aftonbladet säger Lindqvist att man bland annat letar efter andra misstänkta.

— Det handlar om att skapa en bild av att se hur det misstänkta brottet ser ut och undersöka om det finns andra misstänkta i ärendet, säger han till tidningen.

Parallellt med detta utreder chefsåklagare Anders Jakobsson om gripandet av Joachim Bergström gått rätt till. Skador som han fick under insatsen ska ha dokumenterats på sjukhus, enligt advokaten Anton Strand.

Enligt Aftonbladet utreder åklagaren huruvida våldet som polisen använde vid gripandet var proportionerligt sett till det brott som Bergström misstänktes för. Han var dessutom skäligen misstänkt, vilket är den lägre misstankegraden.

— Om polisen gör ett ingripande och de har rätt att använda våld så kan det uppkomma skador utan att det är brottsligt, säger Jakobsson till tidningen.

Han vill dock inte kommentera vilka utredningsåtgärder som vidtagits.