ÖVERVAKNING Regeringens förslag om utökad datalagring får stark kritik för att riskera att påverka laglydiga medborgare och hota personlig integritet. Företag som Signal och Försvarsmakten varnar för att det skulle kunna underminera kryptering och skapa sårbarheter.

Regeringens förslag om utökad datalagring möter kraftig kritik från flera håll. IT-experter, företag och integritetsförespråkare varnar för att de nya reglerna riskerar att drabba laglydiga medborgare samtidigt som de får begränsad effekt mot kriminella.

Syftet med lagförslaget är att införa bakdörrar i krypterade appar för att Säkerhetspolisen och Polismyndigheten ska få verktyg för att bedriva brottsbekämpning digitalt. Myndigheterna ska då få möjlighet att begära in historik från en meddelandebank rörande enskilda personer. Av lagförslaget framgår att bolag som Signal och Whatsapp ska tvingas lagra alla meddelanden som skickats med hjälp av apparna.

Den populära krypterade meddelandetjänsten Signal har hotat att lämna Sverige om förslaget går igenom, då de vägrar anpassa sig till lagkrav som skulle innebära lagring av användaruppgifter.

— I praktiken innebär det här att man ber oss bryta krypteringen som är grunden för hela vår verksamhet. Att be oss lagra data skulle underminera hela vår arkitektur och det skulle vi aldrig göra. Vi skulle hellre lämna den svenska marknaden helt, säger Signals chef Meredith Whittaker.

Även Försvarsmakten använder idag Signal och nyligen uppmanade försvaret sin personal att börja använda Signal för att minska risken för avlyssning. I ett brev till regeringen skriver Försvarsmakten att lagförslaget inte kommer kunna förverkligas ”utan att införa sårbarheter och bakdörrar som kan komma att nyttjas av tredje part”.

Liknande farhågor uttrycks av internetleverantören Bahnhof, som menar att förslaget hotar yttrandefriheten och rätten till privat kommunikation.

Regeringen menar dock att förslaget är nödvändigt för att bekämpa den organiserade brottsligheten och att det sker med hänsyn till den personliga integriteten. Debatten lär fortsätta, och det återstår att se om förslaget kan vinna laga kraft eller om det möter fortsatt motstånd.