CORONAKRISEN. Idag får Irland nya hårda coronaregler med utökad statlig styrning av människornas liv. Det kommer bland annat att bli uppenbart om man går till puben.

Om man så till och med väljer en kosher-certifierad Guinness, måste man nu följa hårda coronaregler på Irland. Foto: Tim Sackton, Irland (CC BY-SA 2.0)

I Storbritannien råder riktlinjer för bar- och pub-besökare som anger att pubägarna bör ta personuppgifter på sina kunder. Detta för att kunna spåra coronasmitta. Men riktlinjerna bryter mot GDPR-lagen, det vill säga EU:s hårda personuppgiftslag.

Därför används de nya riktlinjerna inte som tvingande för pubägarna, men myndigheterna ger dubbla signaler med sina riktlinjer om personuppgiftsinsamling som de verkar hoppas ska följas av enskilda pubägare, i brott mot GDPR-lagen.

Advokaten Francis Hoar i London skriver på Twitter att lagen övertrumfar riktlinjer. Därför uppmanar han britter att strunta i de integritetskränkande personuppgiftsinsamlingar som pubarna uppmanas göra.

På Irland träder också nya coronalagar i kraft idag 29 juni, som bland annat rör pub- och restaurangnäringen, och de är ännu hårdare än Storbritanniens.

Även på Irland ska man ta personuppgifter på pubgästerna men man ska få uppehålla sig på en pub i 105 minuter, vilket är en höjning med 15 minuter från tidigare beslutade 90 minuter.

Däremot får man inte stå upp i puben, exempelvis vid bardisken. Puben måste ha bord som pubgästerna sitter vid. När de efter maximalt 105 minuter lämnar bordet, måste det stå tomt i minst 15 minuter innan nästa gäst kan få sitta vid det.

Ökningen till 105 minuter från 90 minuter genomdrevs av lobbyister inom restaurangbranschen. Detta oaktat coronavirusets eventuella farlighet eller ofarlighet.

Enda gången kunderna får lämna sina bord är när de skall gå på toaletten eller gå fram till disken för att betala. Man får alltså inte gå över till någon annans bord och hälsa.

Man får heller inte bara beställa en öl eller en kaffe. Kunden måste beställa mat. Summan som reglerna anger vara en skälig summa att betala för maträtten är nio euro. Man kan alltså inte beställa en skål jordnötter och kalla det mat, om inte pubägaren väljer att ta ockerpris för jordnötterna och kallar det ”maträtt”.

Måltidens storlek och skälig kostnad för den antas vara anpassad till tidsbegränsningen för tillåten vistelse i puben.

Pubarna har riktlinjer om att minimera dekorationer i cocktails, exempelvis drinkparaplyer; en detalj för smittspridningssäkerheten som ansetts viktig av de irländska myndigheterna.

Patrick Henningsen och Mike Robinson UK Column sade i fredags att olika europeiska länders beteende för att hantera coronaviruset skiljer sig kraftigt åt, och visar bilder från Sverige som ett exempel på ett land där livet fortsätter mer som vanligt.

Henningsen och Robinson drar – halvt skämtsamt – slutsatsen att vetenskapen om coronaviruset skiljer sig mycket mellan olika länder, som själva viruset beter sig olika i olika länder.

På grund av de stora skillnaderna i hantering av coronakrisen och endast små skillnader i mortalitet, menar de att coronakrisen är ”marknadsanpassad” på olika sätt, beroende på vilken ”marknad” den hanteras.

Källa: UK Column News 26 juni 2020.


  • Publicerad:
    2020-06-29 05:55