Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Den judiske kvinnomördaren Harvey Glatman avrättas – med gas

Av Redaktionen, 2019-09-18
redaktionen@nordfront.se

Dagens datum 18 september: Detta datum 1959 avrättades den judiske sex-strypmördaren Harvey Glatman i gaskammaren i San Quentin State Prison.Harvey Glatman arresterades i Orange County när han låg och brottades med en kvinna vid vägkanten nära Santa Ana Freeway. Detta inträffade den 27 oktober 1958. Kvinnan hette Lorraine Virgil och de hade ramlat ur Glatmans bil. När polis upptäckte dem försökte hon komma åt pistolen som han hade hotat henne med.

Virgil var en modell från Los Angeles. Glatman utgav sig för att vara fotograf och hade lurat med henne för att fotograferas. Han åtalades för våldtäktsförsök och angrepp med dödligt vapen. Polisen hittade klädlina, en kamera, flera rullar film och en låda med 32 kalibers patroner i hans bil.

Glatman var trettio år och arbetade som TV-reparatör. Han hade tidigare dömts för två sexöverfall. Han hade spenderat fem år på Sing sing och två år i Colorado State fängelse.

När de sökte efter försvunna personer som kunde passa in på Glatmans målgrupp fann man tre potentiella träffar. Glatman gick med på att göra ett lögndetektortest. Hans svar indikerade att han var skyldig till tre kvinnors försvinnande. När operatören påpekade detta tog han på sig ansvaret för deras död.

Judy Ann Dull.

Den första var en modell vid namn Judy Ann Dull som försvann den 1 augusti 1957. Sist hon sågs var med en fotograf som kallade sig Johnny Glynn. De lämnade hennes lägenhet i västra Hollywood och sågs aldrig till igen. Harvey Glatman passade in på beskrivningen av Glynn.

I juli 1957 hade Glatman sett en tidningsannons som erbjöd fotomodeller emot betalning per timme. Han fick kontakt med Judy Dull och hon gick med på en tvåtimmars session. Glatman hämtade henne och körde hem till honom i Hollywood. Han sade att han ville sälja bilder på henne bunden med munkavel.

Glatman hotade henne med pistol och våldtog henne. Vid halv elva på kvällen förde han ut henne till sin bil och körde ut i öknen. Där lade han henne på magen i sanden. Han band ihop Dulls fötter vid anklarna och band den andra änden av repet runt hennes hals. Därefter trampade han på hennes rygg och drog i mitten av repet tills hon ströps ihjäl.

I mars 1958 löste Glatman medlemskap i en klubb med kontaktförmedling för singlar. Därigenom bestämde han träff med Shirley Ann Bridgeford på lördagskvällen den 8 mars. Hon lämnade huset i San Fernando Valley med honom för att sedan försvinna för gott.

Hennes familj såg Glatman när hon hämtades upp. Hon gick med på att åka en sväng istället för att gå på bio. Han hotade henne med pistol, tvingade in henne i baksätet och våldtog henne. Han band hennes händer och körde in på en mörk väg genom öknen där han parkerade. Glatman ströp henne på samma sätt som han gjort med Judy Dull.

Den tredje kvinnan som Glatman förde bort var en modell som hette Ruth Mercado. Glatman kom till hennes studio den 20 juli samma år och hotade henne med en pistol. Han körde ut henne i öknen och gick likadant tillväga med henne som med sina andra offer.

Glatman kan ha varit den som mördade författaren James Ellroys mamma. Hon hette Geneva Hilliker och hittades strypt i Los Angeles-förorten El Monte den 22 juni 1958. Alltså drygt fyra månader innan han greps. Han nekade dock till att ha mördat henne. Han sade att han inte visste vart El Monte låg och han påstod att han inte hade dödat någon rödhårig kvinna.

Glatman, som föddes i en judisk familj den 10 december 1927 i New York, kom slutligen att avrättas i San Quentin State Prisons gaskammare den 18 september 1959. Han verkar villigt ha accepterat sitt öde. Hans kommentar till dödsdomen skall ha varit: ”It is better this way.”

Källa:
Ellroy, James. (2010). ”My dark places”. Windmill books.


  • Publicerad:
    2019-09-18 09:00