INRIKES. Enligt ett uttalande från Per Cederholm, lokalpolisområdeschef i Hässleholm, fanns ”inget NMR på ryggen” på den man som orsakat explosioner på en gymnasieskola i staden.

Den man som under gårdagen orsakade två explosioner på Hässleholms tekniska skola har nu begärts häktad av åklagare, som valt att rubricera gärningen som grov allmänfarlig ödeläggelse. Häktesförhandlingen kommer att hållas under helgen.

Enligt mannens försvarsadvokat Torgny Dahlberg var avsikten med gärningen inte att skada någon på skolan. Istället ska gärningsmannens avsikt ha varit att bli gripen, något som kan stödjas av att han inväntade polis efter explosionerna.

Inledningsvis utreddes gärningen som terrorbrott, något som nu alltså ändrats. Mannen har såvitt polisen känner till agerat ensam.

I efterdyningarna av brottet anser Pär Cederholm, lokalpolisområdeschef i Hässleholm, det vara lämpligt att blanda in Nordiska motståndsrörelsen och peka ut organisationens medlemmar som potentiella gärningsmän vid liknande händelser. Enligt kvällsposten sade polischefen följande:

— Han har i patrullens ögon garanterat stuckit ut i förhållande till massan. Men vi har inga IS-symboler, inget NMR på ryggen, inget ”jag är djurrättsaktivist” eller liknande. Det är en människa klädd i en viss typ av kläder som man bedömer inte hör hemma på skolan.

I artikeln finns ingen förklaring till varför polisen skulle förvänta sig att stöta på en man ”med NMR på ryggen” i anknytning till ett misstänkt sprängdåd.

Det är inte första gången en polischef uttalar sig på ett märkligt sätt om Motståndsrörelsen. Tidigare i år pekade Teodor Smedius, polisområdeschef i Kungälv-Ale, ut organisationen som ”ondska” som polisen måste ”slåss hårdare mot” och tillade att fler poliser delade hans inställning.

Källor:
Advokaten: Han ville inte skada någon i skolan
Polisen i Hässleholm: Rör sig inte om ett terrorbrott
Skolan agerar efter misstänkt bombdåd: ”En traumatisk dag”


  • Publicerad:
    2018-12-21 22:25