INRIKES. Brott med främlingsfientligt motiv har ökat kraftigt i polisregion nord enligt statistik från Brottsförebyggande rådet.

Moskébrand i Norrköping, kan vara en del av statistiken.

Moskébrand i Norrköping, kan vara en del av statistiken.

Anmälda brott med främlingsfientligt motiv har ökat i hela landet. Under förra året anmäldes 6980 så kallade hatbrott vilket är en ökning med elva procent från föregående år. Regionalt var ökningen störst i polisregion nord där 464 ”hatbrott” anmäldes, det är en ökning med tjugo procent.

— Det kan till exempel handla om olaga hot eller ofredande, men störst ökning har klotter och skadegörelse haft. Nästan 70 procent av dom anmälda hatbrotten har främlingsfientliga eller rasistiska motiv, säger Sofia Axell, utredare på Brottsförebyggande rådet.

Enligt Axell lägger man inte ner så stor möda på att utreda varför statistiken kring anmälda brott med främlingsfientligt motiv ökat. Hon spekulerar dock i om det kan bero på en ökad benägenhet att anmäla eller om utsattheten ökat.

— Vi gör ingen djupdykning i vad som ligger bakom statistiken. Ökningen är stor i procent, men det är på ett relativt litet underlag. Det kan naturligtvis bero på en ökad utsatthet, men också att man blivit mer benägen att anmäla hatbrott. Även hur polisen uppmärksammar hatbrott i anmälningar påverkar statistiken, säger hon.

Källa:
Kraftig ökning av hatbrott


  • Publicerad:
    2016-10-10 20:45