LAG OCH ORÄTT. Makten låtsas inte längre att alla människor är lika inför lagen. Judar är viktigare än alla andra. Därför får judar unikt skydd i tysk lag.

Christine Lambrecht. Foto: Armin Kübelbeck (CC BY-SA).

Eftersom judar känner sig otrygga i Tyskland ska landets hatbrottslagar skrivas om. Hatbrott som riktas mot judar ska ge hårdare straff än hatbrott riktade mot några andra.

— Jag skäms över att judar inte längre känner sig trygga i Tyskland och att så många av dem till och med funderar på att lämna landet. Vi måste skicka en tydlig signal mot antisemitism, säger Tysklands justitieminister Christine Lambrecht.

De planerade förändringarna av lagarna innebär att brott med antisemitiska motiv ska rendera hårdare påföljder än andra hatbrott.

Enligt statistik ökade antalet antisemitiska brott i Tyskland under förra året med tio procent till 1 646 brott, med 43 skadade personer som följd.

Justitieministerns uttalande är ett svar på att en synagoga i östra Tyskland med nöd och näppe förra månaden förvandlades till en plats för en massaker då Stephan Balliet misslyckades med att bryta sig in i synagogan som enligt brittiska The Telegraph var fullsatt med 51 personer som firade Yom kippur, en helig dag i den judiska kalendern.

Efter Balliets attack då han istället för att ha gjort intrång i synagogan rapporterats ha skjutit två personer på gatan utanför i närheten av en kebabrestaurang, firade judar från den attackerade synagogan under sång och dans den trevliga dagen redan ombord på evakueringsbussen från synagogan, där även reportrar från den israeliska tv-kanalen KAN var med ombord.

Nuvarande tyska lagar straffar diskriminering mot vissa folkgrupper och om det finns en hatkomponent i brottet kan påföljderna bli kännbara, men de planerade lagändringarna kommer att särskilt utformas för judars skull, vilket är första gången hittills i Tysklands juridiska historia.

”Viktigt steg mot en konsekvent bestraffning”
— Detta är ett viktigt steg mot ett konsekvent bestraffande av antisemitiska brott, säger ledaren för Judiska centralrådet i Tyskland, Josef Schuster.

— Med den planerade lagändringen lever den federala regeringen upp till sitt åtagande att resolut bekämpa antisemitism och skydda judiskt liv, forsätter Schuster.

Bayerns regionala justitieminister Georg Eisenreich anser att antisemitiska attacker är en attack mot tyska värderingar.

— Antisemitiska övergrepp är inte bara attacker på individer som har en judisk tro, de är alltid en attack på våra värderingar, på vår konstitutionella stat och på hela vår demokrati, säger Eisenreich.

I Bayern har åklagare nyligen låtit meddela att man kommer att prioritera antisemitiska brott.

Källa:
Germany to make anti-Semitism a specific hate crime as Jews ’no longer feel safe’


  • Publicerad:
    2019-12-01 22:55