Veckans fråga: Vilken av dessa regeringsperioder har varit värst för Sverige?
2024-09-09 23:05
ANTIVITHET. Barnboken Arnold i Sydafrika av Margaux Dietz har utlöst en veritabel hatstorm bland vänsterliberala rasistiska kritiker. Felet är enligt dessa att boken inte innehåller en enda svart afrikan och därmed bryter mot den nya svarthetsnormen.
En barnbok utan svarta afrikaner har utlöst en tsunami av indignation från vänsterliberal mainstream media. Boken sågas nu av en samstämmig recensentkår, som kan sammanfattas med orden från Sydsvenska Dagbladets recensent: ”Ett enkelt konsumentråd: skydda dina barn från den här boken”.
Det är Margaux Dietz, influencer och numera barnboksförfattare, som skrivit en bok om sonen Arnolds resa till Sydafrika, Arnold i Sydafrika. Boken som kom ut i september har fått alla värdegrundsivrare som vet hur en barnbok måste utformas för att vara korrekt i alla avseenden att fullständigt riva ner himmel och jord.
Boken har av den iranska journalisten och författaren Shora Esmailian – som själv har den rätta ickevita hudtonen – i en krönika i HD kallats för ett ”rekord i smaklöshet”.
Boken handlar om Dietz egen familj – som råkar vara vit
I boken som handlar om Dietz egen familj – som råkar vara vita människor – finns det över 40 tecknade apor men ingen svart afrikan. Det finns även elva giraffer och fem elefanter men som sagt inte någon svart afrikan. Detta är alltså helt fel och djupt upprörande enligt hatstormen, men utan att närmare gå in på om det är Dietz familj som inte får vara vit eller om felet ligger i att avbilda dessa vita människor.
För att slippa hudflängas i media borde Dietz kanske uppfunnit diverse svarta familjemedlemmar?
Dietz har alltså valt att skriva en bok om sin familj. En familj som inte har svart hud. Detta tilltag har skapat en storm av olust i kritikerkåren som kanske inspirerats av all reklam som dränker dagens Sverige och där endast spår av vita människor kan återfinnas.
I vilket fall genomsyras diskussionen av en obehaglig rasism mot vita människor, som tydligen numera inte får avbildas utan det obligatoriska inslaget av minst en företrädare för något utomeuropeiskt folkslag.
Förlaget pudlar – missade att motarbeta ”vithetsnormen”
Bookmark förlag som gett ut boken, har efter all kritik valt att pudla. Att släppa fram en bok som handlar om vita personer i Sydafrika, är i dagens samhälle som genomsyras av kraftigt antivita strömningar ett allvarligt värdegrundsbrott som måste sonas.
Förlagschefen Claes Ericson skriver i ett mejl till GP Kultur att man missade frågan om ”vithetsnormen” och att se utöver sitt egna ”perspektiv” vilket ledde till utgivning av en bok som inte var ”inkluderande” på det rätta sättet:
Vi tar fullt ansvar för vår utgivning och förstår i retrospekt att processen med att ge ut denna bok borde ha gjorts med större omtanke om viktiga frågor som representation och vithetsnormer.
Vi inser att vi, trots att vår avsikt med den här boken aldrig var menad att göra skada, har en passivitet under utgivningen, och en oförmåga att se utöver vårt egna perspektiv, och att vi därmed inte har lyckats med att skapa en bok som skulle kunna inkludera på ett annat sätt.
En kommentar från fritänkaren och dissidenten Dan Park på Twitter:
Margaux Dietz har lyssnat på kritiker som rasat över att hennes barnbok är rasistisk eftersom inga svarta finns med. Så här ser den reviderade upplagan ut. pic.twitter.com/Tj9BxgrKrU
— fredrik park (@park_fredrik) November 25, 2020