29 JUNI. Gruppen Skeiv Ungdom Østfold påstår att Motståndsrörelsens kommande demonstration i Fredrikstad har gjort homofiler rädda och hysteriska.

Det är ledaren för Skeiv Ungdom Østfold, Kristoffer Lorang Mathisen, som uttalar sig till Dagsavisen. Mathisen hävdar att Motståndsrörelsens kommande demonstration har skapat rädsla i vardagen för de homosexuella. Detta bland annat på grund av parollen ”Krossa homolobbyn”.

— Om de har några baktankar om våld och trakasserier så vill vi naturligtvis inte att de ska få tillåtelse. Denna demonstration skapar mycket hysteri och rädsla i vardagen, bland annat på grund av det mycket fientliga slagordet. De har ju själva sagt att de inte är pacifister så vi fruktar helt klart att en eventuell motdemonstration kan leda till att nazisterna kommer att tillämpa våld.

En av Norges främsta yttrandefrihetsexperter, Anine Kierulf, säger att det inte är något med Motståndsrörelsens paroll som är olaglig men tillägger att ”yttringas som går över gränsen” kan åtalas i efterhand.

Borgmästaren i Råde, René Rafshol, har meddelat att han kommer att medverka i en eventuell motdemonstration och uppmanar samtliga av länets borgmäsatre att göra detsamma. Den så kallade fredsdemonstranten Jan Kåre Fjeld har också varnat för att han kommer att genomföra en motdemonstration.

Både Fredrikstad 24, Dagsavsien och NRK, som har skrivit om saken, omtalar Motståndsrörelsens kommande demonstration med ord som ”homohat” och ”homofientlig” och påstår att det är en demonstration ”mot homofila”. Detta trots att organisationen ett flertal gånger har sagt att demonstrationen uteslutande handlar om en kamp mot den organiserade homolobbyn och har publicerat flera artiklar som detaljerat förklarar varför homolobbyn ska bekämpas.

Källor:
Hevder Motstandsbevegelsen har skapt hysteri og redsel
Homofile frykter opptøyer


  • Publicerad:
    2017-05-08 09:00