UDDEVALLA. En kristdemokrat misshandlades natten till midsommardagen av ett flertal homoaktivister på en restaurang i centrala Uddevalla. Orsaken var mannens partitillhörighet.

Natten till midsommardagen misshandlades en medlem i Kristdemokraterna på en restaurang i centrala Uddevalla. Förövarna var fyra-fem HBTQ-aktivister som fattat misstycke för mannen sedan hans partitillhörighet uppdagats.

— Han hade ett trevligt samtal med fyra, fem personer, men som snabbt ändrade karaktär när de fick reda på att han var kristdemokrat. Han anklagades då för att hata homosexuella. Därefter fick han upprepade knytnävsslag i ansiktet. Restaurangägaren har bekräftat händelsen, säger David Sahlsten (KD), partiordförande i Uddevalla. Han beskriver vidare gärningen som ett angrepp på demokratin.

— Det är allvarligt att man blir anfallen för sina åsikters skull eller på grund av det politiska engagemanget. I förlängningen kan det bli en fråga om vem som vill eller vågar engagera sig politiskt, säger han.

Kommunalrådet Magnus Jacobsson (KD) uppger att mannen mår dåligt efter det inträffade och att åtgärder kommer att vidtas.

— Han är framför allt chockad och bedrövad över att det ska behöva vara så här. Vi som parti reagerar givetvis. Nu kommer vi att upprätta en anmälan och drar igång ett inre skyddsnät. Vi kommer att erbjuda samtal och stöttning på alla sätt och vis. Vi har även informerat såväl kommunens som partiets säkerhetschef om läget. Tyvärr har det här skett på flera ställen i landet, säger han.

Källa:
Kristdemokrat misshandlades för partitillhörighet


  • Publicerad:
    2014-06-25 23:40