Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Hbtqp-flagga kan få egen flaggdag i Helsingborg

Av Redaktionen, 2020-08-26
redaktionen@nordfront.se

HELSINGBORG. Den så kallade Prideflaggan kan få en egen helgdag i Helsingborg.

I Sölvesborg har kommunfullmäktige tidigare beslutat att Prideflaggan inte längre ska hissas i samband med att det hålls så kallad Pridefestival i kommunen, då det är en politisk symbol som gynnar en specifik lobbygrupp.

I Helsingborg har kommunen valt att ta ställning för homolobbyn genom att hissa den så kallade Prideflaggan i samband med Pridefestivaler. Detta till skillnad från Sölvesborg där kommunfullmäktige tidigare beslutat att Prideflaggan inte längre ska hissas i samband med att det hålls så kallad Pridefestival i kommunen, då det är en politisk symbol som gynnar en specifik lobbygrupp.

Nu vill politikerna i Helsingborg ytterligare markera att man ställer sig bakom hbtqp och att kommuninvånare med som inte är heterosexuella förtjänar mer rättigheter än andra. Bakom motionen om nya flaggregler står Miljöpartiet.

Det var under tisdagen skulle kommunfullmäktige i Helsingborg röstat igenom huruvida Prideflaggan skulle få en egen flaggdag den 17 maj – på den internationella dagen mot homo-, trans- och bifobi, kallat idahot-dagen. Ärendet sköts fram till nästa möte, skriver Helsingborgs dagblad.

Helsingborgs dagblad skriver att Sverigedemokraterna är det enda parti som inte ställer sig bakom att hbtqp-personer ska ha särskilda rättigheter i kommunen.

— Jag ser hellre att man flaggar med den svenska flaggan på Idahot-dagen för att uppmärksamma hbtq-personers rättigheter, säger SD-fullmäktigeledamoten Pontus Andersson.

Enligt Helsingborgs dagblad ska kommunens ”Prideflaggor” tidigare ha stulits och bränts upp.

Just regnbågsflaggan har tidigare mött hat i Helsingborg. Under Pridefestivalen 2017 stals 18 flaggor. Efteråt publicerade nazistiska nordiska motståndsrörelsen ett Twitterinlägg där de skrev att de stulit flaggorna och senare bränt upp dem.
Även vid Pridefestivalen 2018 saboterades regnbågsmotivet då elva kuddar i Stadsparken förstördes.

  • Publicerad:
    2020-08-26 14:20