Kulturbunkern killgissar
2024-12-07 20:10
SVERIGE. Ansvariga utgivare för webbsajter med omodererade kommentarer löper ingen risk att åtalas för vad utomstående skriver i kommentarsfälten. Detta slår Högsta domstolen nu fast.
I ett rättsfall gällande ett förtalande inlägg på kommentarsfältet till en blogg kom tingsrätten fram till att bloggen var grundlagsskyddad. Hovrätten delade inte tingsrättens slutsats utan menade att bloggen förlorat sitt grundlagsskydd eftersom den vid tillfället hade omodererade kommentarer. Nu har Högsta domstolen konstaterat att tingsrätten hade rätt.
HD:s beslut innebär att kommentarerna ska betraktas som en egen databas där den enskilde skribenten är ansvarig för inlägget och inte den ansvarige utgivaren. Därmed kommer medier som Nordfront fortfarande kunna tillhandahålla det fria ordet utan att riskera att hamna i klammeri med ”rättvisan”.
– Det är ett klart besked att man inte måste moderera kommentarsfälten för att behålla grundlagsskyddet. Det har också betydelse för källskyddet och yttrandefriheten och majoriteten i HD ansåg att detta var den bästa lösningen, säger Kerstin Calissendorff, justitieråd på HD.
Diskussionerna kring detta ämne har fungerat som förevändning för flera medier att strypa debatten genom att stänga av möjligheten för privatpersoner att kommentera fritt, eller kräva att den som kommenterar registrerar sig på Facebook. Expressens chefredaktör, Thomas Mattson, som nu är misstänkt för brott efter att ha hängt ut privatpersoner som kommenterar på nätet, säger att han välkomnar HD:s beslut:
– Men det är viktigt att den som gör inlägg vet att man inte bör eller får skriva vad som helst, säger Thomas Mattson och antyder därmed att massmedia kommer att fortsätta censurera i kommentarsfälten.
Källor:
HD-dom om nätkommentarer
HD-beslut om nätkommentarer