RECENSION. Om man någon gång undrat hur det skulle gå om Adolf Hitler gick till en psykolog får man kanske svaret i det nya spelet Heal Hitler.

Det nya spelet Heal Hitler skapades av Jon Aegis och släpptes den 23 juli i år. Spelet finns att köpa på Steam och går att spela på Windowsdatorer. Tyvärr finns det inte så mycket information att tala om då det gäller spelskaparen mer än att han kommer från Tjeckien, det här är hans första spel och han är centrist och kapitalist.

Spelet är en slags grafisk novell vilket betyder att det är textbaserat och man spelar rollen som en psykolog som använder både Sigmund Freud och Carl Jungs olika teorier i ett försök att hjälpa Adolf Hitler.

Handlingen är enkel: Året är 1925 och Hitler har sökt hjälp eftersom människorna i hans närhet tycker att han är alldeles för arg. I rollen som hans psykolog gäller det att bota honom från sin aggressivitet och hat och på så vis förhindra både andra världskriget och den så kallade förintelsen.

Man ser Hitler liggandes på psykologens soffa och kameran växlar mellan olika statiska vinklar. Grafiken är enkel och allt utom startmenyn är i svartvitt. Spelet startar direkt och Hitler pratar lite grann om sitt liv och man ges snart olika förslag på frågor vilka leder spelet, det vill säga terapin, i den riktning man själv vill.

Hur fungerar då detta? Trots det roliga upplägget och det allvarliga ämnet tyvärr allt för dåligt. Även om man ges olika möjligheter är dessa i stort onödiga då frågorna ändå ställs utan att spelaren kan påverka detta. Om man gör Hitler arg avslutar han terapin och om man spelar något så när seriöst ges alltid samma givna slut.

Vi matas under spelets gång med olika antydningar om att Hitler var rätt usel. Till exempel skulle han ha haft Oidipuskomplex, dvs. att han älskade sin mor och hatade sin far. Det läggs väldigt mycket fokus på att hans pappa skulle varit väldigt elak och något av en alkoholist. En annan lite otippad antydan är att Hitler drogs till väldigt unga kvinnor för att dessa kunde han forma likt lera precis som han ville. Något som skulle varit viktigt så flickorna inte kunde lämna honom.

Hans mor hade förövrigt tydligen en judisk läkare som Hitler respekterade men detta ser givetvis den intelligenta psykologen igenom. Hitler skyllde undermedvetet moderns död på den judiske läkaren och där har vi en av många antisemitiska pusselbitar som vi får under spelets gång.

Sedan har vi den gamla teorin om att Hitler ville bli konstnär men att en jude satt stopp för det vilket också spädde på detta judehat. Och som grädde på moset får vi även veta att Hitlers skador under andra världskriget egentligen bara var inbillade. Hitler var med andra ord inte bara en riktig morsgris, han var även snudd på pedofil och han simulerade sina skador under första världskriget för att slippa undan.

I spelets slut får vi dessutom plötsligt veta att Hitler led av bacillskräck. Något den snillrika psykologen också lyckas knyta ihop med Hitlers skepsis mot judar. Hitler blir givetvis väldigt arg av dessa slutsatser och spelet slutar med att Hitler avbryter terapin, något man inte kan ändra hur man än spelar spelet.

Själva meningen med det här spelet är uppenbarligen att få fram samma gamla vanliga skåpmat om den hemska Hitler och att visa att de stackars judarna är lika oskyldiga som de alltid har varit.

Spelets skapare har fått en del kritik och vissa påstår att han egentligen är en ond nazist som vill förmänskliga Hitler och avdramatisera den så kallad förintelsen. Men på Steam och i spelets epilog kan man till exempel läsa att Hitler också var en människa som alla oss andra och spelets syfte är att visa detta för att om man avhumaniserar människor är man precis som Hitler och då kommer historien att upprepa sig, zzzzzz.

Personligen tror jag spelskaparen är precis likadan som alla andra politiskt korrekta demokratiälskare i denna förljugna värld men att han här leker lite med elden medvetet och därmed får gratis publicitet, tyvärr något som även vi ger honom i den här recensionen.

Genom att spelskaparen vågade antyda att Adolf Hitler skulle ha varit något annat än ett mordiskt och blodtörstigt monster väckte han som alltid ramaskri i media. På så vis fick spelskaparen här hjälp på traven i form av uppmärksamhet och lyckades därmed att få ut sitt propagandistiska skitspel till en större mängd spelare, ett rent skitspel som efter några genomspelningar visar sig vara enbart en politiskt korrekt historielektion som alla, inte minst nationella, bör låta bli att spendera sina pengar på.

 


  • Publicerad:
    2021-07-31 20:00