REPRESSIONEN. 14 elever som åtalats för hets mot folkgrupp efter att ha gjort en förbjuden gest, samtidigt som de fingerade Hitlers mustasch, frikändes på onsdagen av Södertörns tingsrätt.

Att skämta kan få allvarliga konsekvenser i dagens Sverige. Skärmbild: Youtube.

Det var under 2018 som 13 elever på en gymnasieskola ställde sig på rad och utförde en romersk hälsning med ena handen medan de med andra handen sökte efterlikna en Hitlermustasch.

De fotograferades av en annan elev och bilder skickades ut på sociala medier. Detta kom till skolans kännedom vilket ledde till att alla 14 ungdomarna polisanmäldes och åtalades för hets mot folkgrupp.

Det oskyldiga skämtet förstorades i stämningsansökan där det stod att ungdomarna ”tillsammans och i samförstånd spritt ett meddelande som uttrycker hot och missaktning för andra folkgrupper med anspelning på bland annat ras, trosbekännelse och ursprung”.

Alla ungdomarna frikändes på onsdagen av Södertörns tingsrätt som ansåg att elevernas agerande snarare präglades av ungdomligt ”oförstånd” än avsikten att uttrycka missaktning för en folkgrupp.

Källa:
Heilande elever frikänns: ”Ungdomligt oförstånd”


  • Publicerad:
    2019-09-19 23:20