STOCKHOLM. Om man ska tro på vad de styrande politikerna i Stockholm säger så råder det en enorm polisbrist i huvudstaden. Därför kommer hela Stockholm nu att bli ett så kallat paragraf 3-område, vilket innebär att ordningsvakter kommer tilldelas befogenheter att gripa personer.

Stockholms stad påstår att poliserna inte räcker till och därför vill man nu sjösätta en så kallad krisplan för att lösa problemet. Kommunens plan är att förvandla hela Stockholm till ett så kallat paragraf 3-område, vilket innebär att man kommer att anlita kommunala ordningsvakter som ska patrullera och gripa personer som begår brott.

De kommunala ordningsvakterna kommer även att få utökade befogenheter så att de kan arbeta i hela huvudstaden. En ansökan gällande detta har nu skickats in till polisen. Stockholms har just nu en pågående så kallad satsning för att få ut ordningsvakter i huvudstaden, till vilken det har avsatts 25 miljoner kronor.

Polisen har erkänt att de har misslyckats med att få ut fler poliser närmare medborgarna och att det ska vara någonting som påverkar tryggheten negativt. Enligt siffror från Brottsförebyggande rådet är en tredjedel av invånarna i Sverige oroliga över den ökande brottsligheten. Enligt uppgifter så ska polistätheten i just Stockholm under vissa arbetspass vara två poliser per 100 000 invånare och därför tror stadens styrande politiker att den nya satsningen med ordningsvakter som gör polisens jobb är positivt då ”uniformerade personers närvaro påverkar graden av trygghet”.

”Nyttan av ordningsvakter utöver polisiär närvaro är av yttersta vikt”, skriver kommunen i sin ansökan till polismyndigheten.

De kommunala ordningsvakterna kommer bland annat patrullera i ett område efter en skjutning, dagarna efter att polisen lämnat. Men ordningsvakterna ska även synas ute för att försöka förhindra öppen droghandel samt ha en ”kontaktskapande dialog”. Likt polisen kommer de att tjänstgöra i patruller om två, bära uniform och kroppskamera.

Men att det råder en så kallad polisbrist i Stockholmsområdet kan i betraktarens ögon vara något av ett mysterium. Polisen verkar inte ha några som helst svårigheter att ordna fram ett stort antal resurser när exempelvis en politisk organisation står och ägnar sig åt opinionsbildning och delar ut flygblad. Om det nu skulle råda en sådan enorm resursbrist, har de då inte någonting viktigare att lägga sina påstådda snäva resurser på som exempelvis att lösa brott?

Källa:
Krisplanen: Ordningsvakter ska göra polisens jobb | Stockholm


  • Publicerad:
    2018-03-19 19:55