FOTBOLL Den ghananske fotbollsspelaren Joseph Amoako som Helginsborgs IF lånade av en afrikansk klubb har dömts för våldtäkt. Afrikanen döms till två års fängelse.

Nordfront kunde tidigare rapportera om att två afrikaner i Helsingborgs IF misstänktes för sexualbrott. Nu har en av dem, Joseph Amoako från Ghana, dömts till två års fängelse för våldtäkt av en 16-årig flicka. Amoako lånades tidigare i år av en afrikansk klubb och skulle spela med HIF året ut.

Den 16-åriga flickan ska ha kommit i kontakt med våldtäktsafrikanen via en annan av Helsingborgs IF:s spelare från Ghana, som Amoako delade lägenhet med. Själva våldtäkten ska ha skett i de afrikanska fotbollsspelarnas lägenhet, dit de bjudit in flickan och ett gäng jämnåriga kamrater med löften om gratis säsongsbiljetter.

Ungdomarna hade ljugit för sina föräldrar om var de skulle sova under natten och valde spendera den i afrikanernas lägenhet efter ”festen”. När den 16-åriga flickan sov vaknade hon av att Amoako försökte penetrera henne med ”full kraft”.

Amoako var 19 år vid brottstillfället men får ingen straffrabatt av tingsrätten. Åklagaren yrkade även på 10 års utvisning och fortsatt häktning tills domen kan verkställas, vilket skulle innebära att afrikanen inte skulle kunna slutföra sitt kontrakt med HIF. Trots detta går tingsrätten på åklagarens linje och skriver:

Enligt tingsrätten har Joseph Amoako inte någon sådan anknytning till Sverige som innebär att han lider men av utvisningen på sådant sätt att det ska påverka straffmätningen. Det har inte heller framkommit något i målet som talar för att han skulle lida men enligt bestämmelsen genom att han blir förhindrad att resa in i något av länderna i Schengenområdet.

Förutom två års fängelse döms Amoako därmed dessutom till tio års utvisning och förbjuds att återvända till Sverige före den 29 december 2032. På supporterforumet Svenska fans skriver folk bland annat att detta ”är den mörkaste säsongen i Helsingborgs över 100-åriga historia”.